Wind … voor of tegen?

Dag twee van onze fietsvakantie.

Vanwege de voorspelde hitte kozen we voor een vroeg ontbijt en bijgevolg ook voor een vroeg vertrek.

Onze fietstocht bracht ons eerst naar het centrum van Boekelo. Daar was jammer genoeg het Museum Buurtspoorbaan Haaksbergen gesloten. We reden verder via het Landgoed Hof te Boekelo waarvan al in 1450 sprake was. Rond 1820 is het Hof echter afgebroken dus veel is daarvan niet meer te zien.

Na 9 km kwamen we aan de Watermolen Olde Meule die we gisteren ook al hadden gezien. Via Oele ging het verder naar het erf van Groot Avest, een monumentale boerderij uit 1882. Dat is trouwens iets dat je hier heel veel ziet. Mooie grote boerderijen.

Na 17km fietsen bereikten we Tuindorp ’t Lansink, één van de mooiste tuindorpen van Nederland. Het duurde even voor we daar op de juist route zaten maar dat probleempje was snel opgelost. De arbeiderswoningen werden gebouwd door de Hengelose Bouwvereniging, gesticht door fabrikant C.T. Stork die vond dat zijn verantwoordelijkheid verder ging dan ondernemen in enge zin. Zijn zoons, waaronder C.F. Stork hebben zijn plan vanaf 1910 ten uitvoer gebracht. Het resultaat is een mooi dorpje met het C.T. Storkplein en het 100 jaar oude Hotel ’t Lansink als centrale hart. Ook de tuindorpvijver met openlucht zwembad is mooi om zien.

Na 21 km bereikten we Hengelo. In 1944 volledig verwoest door bombardementen van de geallieerden maar na de oorlog één van de belangrijkste wederopbouwsteden van Nederland geworden, samen met Rotterdam.

Na 30 km aangekomen bij de Noordmolen waar er net een bankje vrij was om van onze lunch te genieten.

Daarna ging het opnieuw naar het Landgoed Twickel en via de stad Delden en de sluis van Wiene ging het terug naar Boekelo waar we konden genieten van een verkwikkende douche. Die was nodig want de laatste 10km waren niet alleen saai, ze waren ook bijzonder lastig vanwege de losse ondergrond en vooral de tegenwind. Al zorgde die wind er ook voor dat de temperatuur draaglijk bleef.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s