Oostakker

Oostakker, niet enkel een straatnaam in Vorselaar maar ook een deelgemeente van Gent waar Tante Paula, mijn meter, jaren heeft gewoond. Het is ook de eerste tussenstop op de dagtrip die ik vandaag met moeder heb gemaakt.

Oostakker was ooit de oostelijke akker van de Sint-Baafsabdij. Nu is het vooral bekend van de Basiliek van Oostakker-Lourdes en het bijhorende bedevaartsoord. Dat bedevaartsoord kwam er op initiatief van Markiezin de Courtebourne-de Nédonchel die toen op het naburige kasteel Slotendries woonde.

In 1873 bouwde zij in haar tuin een grot ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Na de inzegening van het beeld aan de grot in 1873 vroegen omwonenden en bewoners van het Gentse om te mogen komen bidden aan de grot.

Een jaar later is Pieter De Rudder aan de grot op miraculeuze wijze genezen van een open beenbreuk. Door deze genezing ontstond er een grote toeloop van gelovigen. Om de bedevaarders te ontvangen bouwde men een kerk in neo-gotische stijl. Ze werd in 1877 ingezegend en in 1924 verheven tot basiliek.

De basiliek is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, de naam waarmee Maria zich bekendmaakte aan Bernadette op 25 maart 1858. Door toedoen van onder andere Markiezin de Courtebourne, werd Oostakker-Lourdes ook de bakermat van een indrukwekkende onderwijscampus.

Een tweede tussenstop hebben we gemaakt in Provinciaal Domein Puyenbroeck. Ook daar is er een link met Tante Paula want het was daar dat haar 90ste en haar 95ste verjaardag werden gevierd.

Wij zijn er een wandeling rond de vijvers gaan doen. Het domein nodigt wel uit om grotere wandelingen te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s