Het Hagelend

Het verlengde weekend is een fietsweekend geworden. Normaal is het niet dat je half November nog zo’n mooi fietsweer hebt maar we hebben het er toch maar van gepakt.

Vrijdag met moeder een fietstochtje van 34 km gemaakt naar Oostmalle. Gisteren met Conny naar Werchter gereden. Een tochtje van 45 km dat we al meer hebben gemaakt maar het is gewoon mooi fietsen en ze hebben in Werchter ook lekkere koffie 😉.

En vandaag zijn we dan nog eens “op verplaatsing” gaan fietsen. De fietsdrager nog eens geïnstalleerd om de verplaatsing van 30 km naar Sint-Pieters-Rode te maken.

De fietstocht die we bij Pasar vonden vertrok immers aan het Kasteel van Horst.

Al in de 13de eeuw woonden de Heren van Horst daar, de karakteristieke vierkante donjon dateert uit de 15e eeuw. In de 17e eeuw liet de adellijke bewoonster, Maria-Anna van den Tympel, twee vleugels aanbouwen rond de binnenkoer en voerde belangrijke verfraaiingswerken uit. Zij liet ook het wagenhuis bouwen, waar nu het bezoekerscentrum met erfgoedwinkel en een gezellig streekgasthof gevestigd zijn.

Het kasteel, met zijn grote vijver annex slotgracht, is de thuishaven van stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen.

Rondom het kasteel strekt zich een prachtig kasteeldomein uit, dat eigendom is van Agentschap voor Natuur en Bos. (Bron: Wikipedia)

Op onze weg passeerden we ook de Gempelmolen.

Hendrik I, hertog van Brabant, schonk in 1229 een lap grond met een watermolen te Gempe aan het klooster van Gempe. Het klooster kreeg eveneens rechten op de grote Gempevijver, die water leverde om de molen aan te drijven tijdens droge zomers. In het begin van de 17e eeuw kreeg het klooster de toelating om de Molenbeek over meer dan 600 meter te verplaatsen om het verval aan de molen te vergroten. Het klooster heeft de molen lange tijd verpacht aan een maalder. Bij de afschaffing van het klooster door de Franse Revolutie kwam de molen definitief in privéhanden. Hij werd vrijwel altijd als graanmolen gebruikt tot omstreeks 1950. Sinds 1944 is de molen geklasseerd als monument. (Bron : Wikipedia)

Nu is het een brasserie en een populair rustpunt bij wandelaars en fietsers. Eigenaar is Hans Meus … broer van …

Via de Vlooybergtoren ging het terug naar het Kasteel van Horst.

Daar stonden er een dikke 40 km op de teller. Mooie fietstocht, soms pittige klimmetjes, soms zalige afdalingen. Helaas soms ook afschuwelijk slechte fietspaden en smalle verhoogde fietspaden die minder aangenaam waren.

De knooppunten : 65 – 98 – 99 – 20 – 66 – 67 – 68 – 19 – 21 – 22 – 96 – 97 – 74 – 28 – 27 – 73 – 24 – 5 – 46 – 45 – 65

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s