De Vraalie

Naar jaarlijkse gewoonte, een traditie die enkel werd onderbroken door Corona, was het gisteren “Vraalie-wandeling”. Een aantal jeugdvriendinnen van Conny (uit de jeugdbeweging) die al sinds minstens één keer per jaar samenkomen om , samen met de partners, een fikse wandeling te doen gevolgd door een etentje om flink bij te praten.

Gisteren werd gekozen voor Klein Willebroek als startplaats. Klein-Willebroek is een klein maar pittoresk gehucht van Willebroek.

De initiële vestiging kwam tot stand bij de oorspronkelijke sluis aan de monding in de Rupel van de in 1550-1559 gegraven Willebroekse Vaart. Klein-Willebroek breidde aan weerszijden daarvan uit zodra dankzij dit nog bestaande oude kanaal de schorren eromheen bewoonbaar werden. De omgeving van het Sashuis (anno 1608) is sinds 1981 een beschermd dorpsgezicht.

Naast het in 1835 door de Boomse brouwersfamilie Lamot verworven 18e-eeuwse brouwershuis Het Kanton werd in 1837 een brouwerij opgetrokken aan Hoofd (nr. 1), nog voor hun eerste bedoening in Mechelen waar de hoofdzetel zou terechtkomen.Het huidige bakstenen brouwerijgebouw in Klein-Willebroek stamt uit 1911. De mouteest ervan, met de bijbehorende gereedschappen, werd in 1995 geklasseerd als monument.

Via Broek de Naeyer (een oude stortplaats van papierfabriek De Naeyer) bereikten we al snel de Watersportbaan Hazewinkel. Dit complex werd aangelegd in 1975 en telt 8 klassieke Olympische roeibanen. Het is de thuisbasis van de Antwerpse Roeivereniging-Sculling en van TRT Hazewinkel, de club van zilveren Olympische medaillewinnares Annelies Bredael. Tot 2006 waren ze ook gastheer van het Britse Nationale roeiteam die er hun laatste selectieproeven voor kampioenschappen kwamen houden.

Aan de watersportbaan hebben we ook onze drankpauze gehouden.

Terugkeren deden we via de Biezenweiden, een natuurgebied dat grenst aan Broek De Naeyer, en het jaagpad van de Rupel.

Een zeer mooie wandeling die we hebben afgesloten met een smakelijk diner in Sacchetti’s aan het Sasplein in Klein Willebroek.

De knooppunten: 121 – 198 – 191 – 123 – 152 – 144 – 145 – 150 – 148 – 96 – 152 – 123 – 99 – 197 – 121

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s