Open Monumentendag 2022

Na onze fietsvakantie vorige week hebben we het de afgelopen twee dagen vrij rustig gedaan. Nu ja, rustig … er moet natuurlijk de was worden gedaan, en er moet worden gewinkeld enzovoort …

Maar vandaag, zondag, hebben we weer een beetje de toerist uitgehangen. Ver moesten we daarvoor niet rijden. Ter gelegenheid van Open Monumentendag fietsten we naar Mechelen.

Op het programma stonden het Aartsbisschoppelijk Paleis en Het Zegel en op de terugweg zouden we via Rijmenam rijden om daar, in de oude fabrieken van Meurop, de collectie van deze oude meubelfabriek te bekijken.

Het Paleis viel eerlijk gezegd wat tegen en de meubelfabriek was best leuk maar de topper van de dag was toch “Het Zegel”, de voormalige postzegeldrukkerij van Bpost.

Aanvankelijk zou dit gebouw in 1836 worden gebruikt als fabriek voor kaarsen en zeep maar dat is er nooit echt van gekomen. Gevolg was wel dat het een heel stevig gebouw is omdat het dus voorzien was voor zware stoommachines.

De NMBS heeft het een tijdje gebruikt als magazijn maar vanaf 1868 kwam het dus in handen van de Belgische Posterijen en werden er alle Belgische postzegels gedrukt. Ook de gele briefkaarten werden er gedrukt.

In 1993 verhuisde de drukkerij naar Mechelen Zuid en sindsdien stond het gebouw te verkrotten. In 2021 is het gebouw verkocht en het is nu de bedoeling om er een kantoorgebouw van te maken.

Foto’s van het Paleis, van de folkloristische parade die we in Mechelen Stad zagen en van de meubelfabriek volgen later wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s