Vestingstad Heusden en Gelderse Kastelen

Begin deze week leek het alsof we vandaag onze slechtste dag zouden hebben (lees : het zou bijna heel de dag gaan regenen volgens de buienradar). Maar die voorspellingen werden met de dag beter. En ook al regende het nog toen we gingen ontbijten, tegen dat we klaarstonden om de vertrekken viel er geen druppel meer en dat is heel de dag zo gebleven. Het was wel bewolkt en heel winderig maar droog.

De eerste dertien kilometer van de rit kenden we al, die deden we eergisteren ook.

Ongeveer 5km verder passeerden we eerst de Ruïnekerk van Ammerzoden. Dit was aanvankelijk een Katholieke kerk maar in het begin van de17de eeuw kwam ze in Protestantse handen. Door het geringe aantal protestanten kwamen ze in geldnood en gebruikten ze enkel het koor. De rest verkommerde en werd een ruïne.

Vlakbij staat het Kasteel Ammersoyen, een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland dat werd gebouwd omstreeks 1350.

Een paar kilometer verder, in Well, staat het Slot van Well dat ook wel Huis van Malsen wordt genoemd.

Via het Bernse Veer bereikten we dan Heusden, een oud vestingstadje aan de Bergse Maas. Daar namen we de tijd om rustig rond te kuieren en een hapje te eten.

Vooral het stadshaventje en de windmolens op de dijk zijn fotogeniek maar de rest van het stadje is ook zeker een bezoekje waard.

Op de terugweg passeerden we ook nog Kasteel Nederhemert.

Via Veer Nederhemert staken we de Afgedamde Maas over en bereikten we Zaltbommel waar nog even stopten om iets te drinken. 

De laatste 10 km naar Rossum kennen we ondertussen van buiten. Heel mooi om te fietsen maar zo boven op de dijk soms heel lastig, zeker met een sterke tegenwind zoals vandaag.

Uiteindelijk stonden er weer dik 55 km op te teller wat het totaal voor deze korte fietsvakantie op 240 brengt.

Morgen moeten we helaas terug naar huis, aftellen naar de volgende vakantie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s