De Betuwe en Buren

Na een stormachtige nacht met veel wind, veel regen, veel bliksem en een spurtje naar het venster om het te sluiten vertrokken we deze ochtend na een flink ontbijt onder een bewolkte hemel voor onze derde fietstocht.

Deze route zou ons vooral doorheen De Betuwe gidsen.

De streek is hoofdzakelijk gelegen in het zuidwesten van de provincie Gelderland. Het karakter van de streek wordt vooral gekenmerkt door de tuinbouw. In het bijzonder staat de Betuwe bekend om de fruitteelt in boomgaarden; deze vormen bij uitstek in de lente een opvallend aspect vanwege de bloesem.

Ze is ook bekend van de Betuweroute, een 160 kilometer lange goederenspoorlijn van de Maasvlakte bij Rotterdam naar de grens met Duitsland, enkele kilometers voorbij Zevenaar. De Betuweroute stond vanaf het begin van de studies onder druk. Er werd aan getwijfeld of de spoorlijn wel rendabel zou zijn. Zo zou de binnenvaart goedkoper zijn en de capaciteit van de binnenvaart zou makkelijk kunnen worden uitgebreid. Aanvankelijk werden de kosten voor de aanleg van de Betuweroute geschat op 340 miljoen €. Dat werd later bijgestuurd tot 1,1 miljard € maar de uiteindelijke kosten bedroegen minstens € 4,7 miljard (excl. btw). Een beetje zoals de Oosterweelverbinding dus 😉.

Via Tiel, waar plots het festivalterrein van Appelpop op onze route lag en we een alternatief moesten zoeken, ging het verder naar Zoelen waar we even stopten om naar Kasteel Soelen te kijken. Het kasteel is niet te bezoeken.

Onze lunch namen we in Buren. Buren is een kleine vestingstad die zich Oranjestad mag noemen. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. In 1613 heeft Anna Van Buren er samen met Prinses Maria van Nassau het Koninklijk Weeshuis gesticht. Dat weeshuis huisvest nu het museum van de Koninklijke Marechaussée. De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen blijven. Zo nam de toenmalige kroonprins, maar ondertussen koning, Willem Alexander deel aan de Elfstedentocht in 1986 onder de naam W.A. Van Buren. Hij is trouwens ook Graaf van Buren.

Tussen de boomgaarden door ging het verder naar Neerijnen waar we het Kasteel en de Molen van Waardenburg zagen. Via de Martinus Nijhoffbrug over de Waal kwamen we terug op de Waaldijk die we volgenden tot aan ons hotel in Rossum met bijna 60 km op de teller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s