Idesbaldus, Roger en Michiel

Zo’n midweekje vliegt nogal voorbij hè?

Vandaag alweer de laatste dag aan zee. Bij het opstaan scheen het zonnetje nog volop maar toen we rond half tien vertrokken voor onze voormiddagactiviteit was het terug grijs.

We gingen naar de dijk maar sloegen dan rechtsaf richting Koksijde Bad. Ter hoogte van het monument voor de zeelieden sloegen we rechtsaf om na een kleine twee kilometer aan te komen bij het Abdijmuseum.

Er stond hier vroeger een Cisterciënzerabdij, zo eentje van de strenge orde waarvan ik er al veel heb bezocht in Yorkshire en in Wales. Ook de broeders van Westmalle zijn Cisterciënzers.

De abdij Onze-Lieve-Brouw Ten Duinen sloot zich in 1138 aan bij de Orde van Cîteaux nadat kluizenaar Ligerius zich in 117 vestigde in de duinen en er een religieuze gemeenschap vormde. In 1155 werd cantor Idesbaldus verkozen tot derde Abt van de Abdij. Hij overleed er in 1167.

Toen de loden kist met de resten van Idesbaldus in 1623 werden bovengehaald zijn er verschillende mirakels aan hem toegewezen en in 1894 werd hij zaligverklaard. Hij is de patroonheilige van de zeelieden en wordt aangeroepen tegen koorts, jicht en reuma. En hij heeft ook zijn naam gegeven aan Sint Idesbald.

Na de lunch bij Siska in de Tennislaan, waar ook Roger De Vlaeminck binnenkwam en waar mijn moeder het niet kon laten om toch maar “ne goeiendag” te gaan zeggen, namen we de tram naar De Panne.

Daar loopt in de Sint Pieterskerk een tentoonstelling rond Michiel Hendryckx. Hendryckx is geboren in Adinkerke en opgegroeid in De Panne. Na 50 jaar kwam hij terug naar De Panne en maakte er een jaar lang foto’s. Een selectie daarvan is te bezichtigen in de Sint-Pieterskerk.

Aangezien ik wel een fan van zijn werk (en er razend jaloers op ben) mocht ik dit niet laten schieten.

En zo zit onze korte vakantie er weeral op. Morgen gaat het terug richting Kempen. Het weer dat ze voorspellen is niet al de denderend dus veel meer dan naar huis rijden zal er niet gebeuren. Na vier vrij gevulde dagen is moeder ook vrij moe.

Een verjaardagslunch onderweg zit er uiteraard wel in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s