Het andere Bokrijk

Dag 3 alweer van de “midweek met moeder”.

Na het ontbijt vertrokken we naar Bokrijk. Iedereen kent Bokrijk uiteraard van het Openluchtmuseum dat er in het begin van de jaren vijftig werd gesticht door Heistenaar Jozef Weynes. En sinds een paar jaar zullen er ook velen zijn die er al door het water zijn gefietst (waaronder ikzelf).

Maar, afgaand op het aantal mensen dat we zijn tegengekomen is het Arboretum iets minder gekend. Nochtans is dat arboretum zeker een bezoek waard. Onze wandeling was net geen 4km.

Het Arboretum van Bokrijk is opgebouwd uit een landschappelijk gedeelte, een moerastuin en een bosarboretum waar de climax vegetatie hoofdzakelijk uit bestaat. Deze deelgebieden vertegenwoordigen biotopen die overal ter wereld zouden kunnen voorkomen en waaronder een specifieke flora in de vorm van varens, houtachtige gewassen en kruiden kan groeien.

Het Arboretum van Bokrijk werd aangelegd begin jaren 60. Het was een samenwerkingsverband tussen enkele wetenschappelijke instellingen van Limburg (bosbiologisch centrum), de politieke overheden van de provincie en enkele enthousiastelingen. Aanvankelijk was de aanplant strikt systematisch en gerangschikt volgens de taxonomische inzichten van die tijd. De opbouw was dus zuiver wetenschappelijk. Pas in 1983 deed een nieuwe visie zijn intrede: een arboretum of botanische tuin moest ook voor de modale burger iets te bieden hebben. Vanaf toen werd de collectie geleidelijk omgetoverd in een mooie landschappelijke tuin waar het aangenaam vertoeven is.

Het Arboretum is een 18 hectare groot bos met een unieke planten-, bomen- en struikencollectie. Je vindt er onder andere hulst, magnolia, rododendron en een prachtige collectie eiken en beuken. Daarnaast zijn ook de verschillende soorten varens en bamboe te bewonderen. Vele van deze planten zijn met uitsterven bedreigd of verdwenen al uit hun natuurlijke habitat. (Bron : Website Bokrijk)

Na de lunch in Koetshuis en een rustpauze in onze bungalow zijn we nog een korte wandeling van 2,5 km gaan doen op de Lieteberg hier vlakbij om daarna nog een ijsje te gaan eten in het IJsparadijs hier eveneens vlakbij.

Ook dag drie is geslaagd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s