Maastricht, ter land en ter zee

Onze tweede dag Limburg leidde ons weer over de grens … de volle 11 km zelfs.

We trokken immers naar Maastricht.

Maastricht oftewel Mestreech, is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft (Maastricht = Mosa Trajectum = doortocht door de Maas). Maastricht is al tweeduizend jaar lang ononderbroken bewoond. De stad heeft een lange en veelbewogen geschiedenis, waarvan de talrijke historische gebouwen en kunstschatten in kerken en musea getuigen. Internationaal kreeg de stad grote naamsbekendheid door het Verdrag van Maastricht (1992), dat de Europese Unie in haar huidige vorm creëerde en de weg vrijmaakte voor de invoering van de euro als Europese munt.

De stad wordt in de rest van Nederland vaak gezien als “buitenlands”, vooral door de perifere ligging vlak bij België en Duitsland, maar ook door het atypische landschap, de Maaslandse huizenbouw, de afwijkende geschiedenis, de ingewikkelde taalsituatie, de dominantie van het katholicisme (vroeger meer dan nu), de sterke nadruk op het gemeenschapsleven (fanfares, carnaval, processies) en de vermeende Bourgondische leefwijze.

Maastricht behoort tot de steden die zich “oudste stad van Nederland” noemen. Aan de hand van resultaten van archeologische opgravingen kan met zekerheid gezegd worden dat de stad twintig eeuwen continu bewoond is geweest. Grofweg kan de geschiedenis van Maastricht worden ingedeeld in vier tijdperken met vier verschillende gezichten: Romeinse vesting, Middeleeuws religieus centrum, garnizoenstad en vroege industriestad. (Bron Wikipedia)

In de voormiddag hebben we rondgewandeld in dit uiterst gezellig stadje en na de middag zijn we twee uurtjes gaan varen over de Maas maar ook over de Willemsvaart, door 3 sluizen en door de oude haven van Maastricht.

Toen we aankwamen leek het er heel even op dat we regen zouden krijgen maar het bij een paar druppels gebleven. Parking zoeken moest ik niet doen. Ik had gisteren namelijk een al een plaatsje gereserveerd online. Nummerplaat ingegeven, 9 euro betaald voor een hele dag parkeren en ik kon heel vlot de parking op- en afrijden.

Alweer een geslaagde dag.

Maastricht ter land

Maastricht ter zee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s