Midweek naar Limburg

Zo één of twee keer per jaar trek ik een paar dagen verlof uit om met moeder op vakantie te gaan. Niet te ver maar wel voldoende ver om haar een vakantiegevoel te geven. Ze wordt dan wel 88 maar tegen een vakantie zegt ze nooit nee.

Deze keer zijn we naar Limburg getrokken voor een midweekje in Landal Zutendaal.

Onze eerste dag hebben we echter in Nederlands Limburg doorgebracht, meer bepaald in het Maasdorpje ARCEN.

De Kasteeltuinen daar zijn altijd wel een bezoekje waard. We zijn er allebei al meerdere keren geweest maar een tuin is nooit hetzelfde.

De kasteeltuinen bestrijken, binnen het totale landgoed, een oppervlakte van circa 32 hectare. Bij de aanleg van het park hield landschapsarchitect Niek Roozen rekening met de verschillende seizoenen, wat resulteerde in de aanleg van achttien verschillende tuinen onderverdeeld in twaalf thema’s. Zo is er een barok Rosarium, met 10 gethematiseerde rozenkamers, meer dan 8.000 rozen en een deels eeuwenoude berceau. De Water- en Beeldentuin omvat een jaarlijks wisselende beeldenexpositie en collectie aangeplante eiken. Het Lommerrijk (‘lommer’ betekent ‘schaduw’) bevat diverse boomsoorten en vaste planten zoals longkruid, astilbe, eendagslelies en bolgewassen. Ook stromen er verschillende beekjes en watervallen.

De Vallei bestaat uit een lint aan diverse tuinbelevingen; de Acertuin bevat een collectie Japanse esdoorns die gedurende de herfst vlammend rode kleuren en er is ook een Bamboebos en Oosterse Watertuin.

De ‘Casa Verde, een kas van 3200 vierkante meter, heeft een mediterraan en tropisch klimaat. De drie klimaatzones zorgen voor een grote diversiteit aan planten en bloemen. Het eerste gedeelte is ingericht als tropische zone. De tropische planten hebben veelal grote decoratieve bladeren. Zo staan er bananenbomen, paradijsvogelbloemen, palmen en bijzondere boomvarens. Het tweede gedeelte is een mediterrane zone. Hier groeien bomen en struiken uit het Middellandse Zeegebied zoals de mastiekboom, vleugeltjesbloem, rozemarijn, olijfbomen en aardbeibomen. De meest opvallende boom is de eeuwenoude vijg. De derde zone is de aride zone. Hier groeien planten uit de drogere gebieden van de wereld, zoals hoge Yucca’s, cactussen en vetplanten. Aan de boulevard in de Casa Verde is een Koivijver gesitueerd. Helaas zijn er constructiedefecten ontdekt en was de Casa Verde gesloten voor het publiek

Naast verschillende planten in de verschillende tuinen bevinden zich hier ook verscheidene diersoorten, zwarte zwaan, valkparkiet, helmparelhoen, ooievaar, koi, belugasteur, verspreid over de verschillende tuinen. (Bron : Wikipedia)

We hadden nog maar net onze wandeling van ruim 3,5 km achter de rug en genoten van onze koffie en thee toen plots de hemelsluizen open gingen. Een korte maar felle onweersbui kwam over Arcen.

Op weg naar onze bungalow in Landal Zutendaal hebben we nog een tussenstop gemaakt aan de Lourdesgrot in Zutendaal.

Ondanks de regen een heel geslaagde eerste dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s