Door Vossemse Velden

Ook vandaag hebben we de inspiratie voor onze wandeling gehaald bij PASAR.

Deze keer trokken we naar Vossem voor een wandeling door de velden van zo’n 7km.

Vertrekken deden we op het Pastorieplein aan het Miel Puttemans Ontmoetingscentrum (Miel is geboren in Vossem).

Wat volgde was een mooie rustige wandeling door de velden via holle wegen. Het was er enerzijds vrij druk (de streek bleek populair te zijn bij mountainbikers) maar toch ook heel rustig. Door het heuvelachtige parcours kreeg je wel vaak mooie vergezichten.

Naar het einde toe passeerden we het Hof Oude Voorde. Dat is een geklasseerde hoeve die dateert uit de  17e-18e eeuw  maar er zou al in de 13e eeuw een hoeve op die plaats hebben gestaan. De hoeve heeft als decor gediend voor De Vlasschaard uit 1984.

Het laatste stuk ging langs de tramweg Zwette Jean. n 1897 werden de buurtspoorweglijnen Leuven – Tervuren en Vossem – Brussel langs Sterrebeek in dienst gesteld. In 1905 kwam nog de lijn naar Tienen erbij. Deze vertrok van het nu gesloopte buurtspoorwegstation Vossem. Deze plaats is nog te herkennen aan de bushaltenaam “Oude station” van De Lijn. Op 13 januari 1934 werd de lijn Leuven – Tervuren geëlektrificeerd. Kort daarna, op 22 mei 1937, werd ook de lijn naar Sterrebeek geëlektrificeerd, waardoor een rechtstreekse elektrische tramdienst Brussel Leuven, lijn B, ingevoerd kon worden.

De trams naar en Tervuren en Brussel hadden vanaf Vossem station een kort gemeenschappelijk traject tot de halte “Vier Winden”. De kenmerkende schuilplaats van deze halte bestaat nog steeds. Vanaf deze halte reed vanaf 3 november 1940 alleen nog een pendeldienst naar Tervuren in aansluiting op de Leuven Brussel dienst. Op 30 juni 1954 werd de tram naar Tervuren opgeheven. De hele tramlijn Brussel Leuven is op 30 juni 1961 opgeheven. De lijn naar Hamme-Mille (Tienen) werd op 20 april 1957 voor de reizigersdienst opgeheven en twee jaar later voor de goederendienst (01-11-1959). De lijn naar Hamme Mille is nu dus een wandelpad geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s