Uitbundig verleden

Na onze verrassende wandeling van gisteren kozen we vandaag voor een bezoek aan een stad die minder verrassingen zou mogen hebben … Mechelen.

We gingen vooral voor het Hof van Busleyden waar tot 27-02-2022 de tentoonstelling “Uitbundig Verleden” loopt.

In de 19de eeuw, tijdens de Romantiek, groeide een hernieuwde belangstelling voor de Bourgondische hertogen, van Filips de Stoute tot Keizer Karel V. Schilderen met één van de Bourgondiërs waren razend populair.

De tentoonstelling vertelt echter ook hoe de geschiedenis werd geïnterpreteerd. Een schilderij van Luther ziet er voor de Duitse markt totaal anders uit dan een schilderij voor de Belgische markt.  In het ene zie je Luther als een held, in het andere als een ketter (de twee bovenste schilderijen uit onderstaande foto).

Dus ja, ook in die tijden moest je al opletten met de beelden die je zag verschijnen in de sociale media 😉.

Ook de permanente tentoonstelling is altijd een bezoekje waard. Het Hof van Busleyden is gewoon een mooi museum, van binnen en van buiten. Het werd gebouwd in de 16de eeuw door de Luxemburgse geleerde Busleyden die onder Filips de Schone lid was geworden van de Grote Raad van Mechelen. Erasmus en Thomas More kwamen er over de vloer.

De oorspronkelijke aankleding en versiering is nagenoeg volledig vernield tijdens een brand in 1914 maar in één kleine ruimte zijn er nog muurschilderingen uit het begin van de 16de eeuw bewaard gebleven.

Als je eens in Mechelen bent moet je er zeker eens langsgaan.

Verder is Mechelen een stad waar het gezellig rondwandelen is.

Op weg naar huis zijn we ook even een kijkje gaan nemen in Malinas, het nieuwe winkelcentrum aan de R6. De Albert Heyn is inderdaad groot en ruim maar ik ga toch liever in mijn vertrouwde AH in Gierle. En verder zijn er veel van die winkels waar ze veel zaken hebben die je absoluut niet nodig hebt maar die je toch niet kunt laten liggen 😉.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s