Het Gestelpad

Na onze stadswandeling van woensdag hebben we donderdag een winkelwandeling gemaakt, ’t is te zeggen, we zijn naar de Makro en de IKEA geweest 😉.

Wandelen kan je het niet noemen, eerder heel traag slenteren (en dat is veel vermoeiender) maar je geraakt zo wel aan je 10.000 stappen hè.

Gisteren is er wel weer echt gewandeld, ondanks het slechte weer. Nu is regen vervelend maar als het niet te hard waait en als je voorzien bent van goede kledij dan kan je daar tegen. We trokken naar Gestel nabij Berlaar om daar het 10 kilometer lange Gestelpad te doen.

Gestel is een erg schilderachtig dorpje langs de rivier de Grote Nete dat slechts enkele tientallen huizen telt. Met een oppervlakte van 248 hectaren was het de op een na kleinste gemeente van de provincie. Enkel Zoerle-Parwijs was nog kleiner. Gestel werd op 1 januari 1965 bij Berlaar ingelijfd. Het dorpje heeft zich hier echter zeer fel tegen verzet en haalde zelfs het nationale nieuws.

De oudste vermelding van Gestel werd gevonden in documenten uit 1261 afkomstig van het Kapittel van Lier. Het was toen reeds onderdeel van de Heerlijkheid Mechelen. Gestel bestond uit een zeer kleine exclave en werd samen met Heist-op-den-berg bestuurd. Heist-op-den-Berg was in deze periode ook een exclave van dezelfde Heerlijkheid. Samen vormden zij het zogenaamde “ressort”. Ondanks de ligging, in het hart van het Hertogdom Brabant, heeft het honderden jaren zo bestaan zonder er ooit onderdeel van te zijn, op een aantal strubbelingen in de 14de eeuw na.

Later werd Gestel afgekocht van de stad Mechelen en apart bestuurd. Dit bleef zo tot aan de val van het ancien régime in 1795, waarna Gestel onderdeel werd van het kanton en de latere gemeente Berlaar. Na de onafhankelijkheid van België bleef Gestel, lang een “dorp onder Heist”, voorgoed geassocieerd met Berlaar. De fusie ruim een eeuw later bevestigt dit. (Bron : Wikipedia)

Het Gestelpad zelf brengt je via Kruiskensberg naar Het Schipke aan de Nete, een wereldberoemde herberg in de streek. Het was, ondanks de regen die eigenlijk nooit is gestopt, een heel mooie wandeling.

Ook vandaag zijn we nog gaan wandelen maar bleven we in Peulis en beperkten we ons tot ruim 6,5 km.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s