Bike Walk Bike

De zware werkweek die donderdag werd afgesloten met een gezellige teambuilding (grandioos gewonnen door “mijn” team maar moeilijk was dat niet want het andere team heeft heel de namiddag op café gezeten 😉) heb ik gisteren verwerkt door een dagje ontspannen in de tuin (de gazon nog eens afgereden), in de keuken  (een verse pot soep en ne goeie vol-au-vent met puree en “peekes en etjes” klaargemaakt) en in de living (aflevering van Lewis meegepikt).

Omdat alle klusjes gisteren al waren gedaan konden we vandaag gaan wandelen. We namen de fiets en reden naar Rijmenam om daar naar het Cassenbroek te wandelen.  Een wandeling die we al vaker hebben gedaan maar die nooit teleurstelt.

Het Cassenbroek is een natuurgebied op het grondgebied van Rijmenam en Bonheiden. Duizenden jaren geleden stroomde hier de Demer. Op natuurlijke wijze werd een Demerarm afgesnoerd. Op de bodem van de aldus ontstane waterplas stapelde zich gedurende eeuwen een dikke laag dood plantaardig materiaal op, die een veenpakket vormde… een pareltje van biodiversiteit was geboren.

De droge stuifduinen die vroeger begroeid waren met heide, zijn nu voornamelijk beplant met dennen, essen- eikenbossen met fraaie voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon en sleutelbloem. In de vochtigere stukken elzen- berkenbosjes zijn ze begroeid met een ondergroei van moerasviooltje en dotterbloem. We vinden hier ook nog enkele soortenrijke hooilandjes met pinksterbloem, melkeppe, egelboterbloem, bosbies en echte koekoeksbloemen …

Op de natste delen van het gebied vinden we nog haast ondoordringbare wilgenbroekbossen, afgewisseld met hooilandjes, vijvers en zelfs een voor Vlaanderen uiterst zeldzaam trilveen. ‘Een waterbed in de open natuur’, zo kan je een trilveen best omschrijven. Erop lopen is een hele ervaring. Een beetje griezelig, maar vooral zompig en best wel gevaarlijk. Voor je het weet, lig je in het water: onder het trilveen. Een trilveen ontstaat als open water onder specifieke omstandigheden geleidelijk dichtgroeit. Op de drijvende waterplanten groeit een volgende laag. Zo krijg je een heel dik tapijt, vastgehecht aan de oevers. Ook op Europees niveau zijn deze begroeiingen zeldzaam en bedreigd. Sinds 1993 vormt het Cassenbroek een beschermd landschap. (bron : Website Gemeente Bonheiden)

Onze Bike-Walk-Bike was alweer een succes! Hopelijk wordt de Urban Trail van morgen in Mechelen dat ook.

Een gedachte over “Bike Walk Bike

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s