Mijn dorp in de Kempen

Mijn dorp in de Kempen is Vorselaar ( maar in tegenstelling tot Louis Neefs heb ik daar geen liedje over geschreven.

Louis heeft dat wel gedaan over zijn geboortedorp : Gierle.

En daar ben ik afgelopen vrijdag dus gaan wandelen.

Vroeger, in de jaren ’80 toen ik nog jong was en toen de dieren nog konden spreken, was Gierle voor mij en mijn broer ook de plaats waar we elk jaar naartoe trokken om in den hof van de pastoor naar het Sjockfestival te gaan.

Nu ga ik er enkel nog naar de Albert Heijn 😉

Of ik ga er wandelen. De wandeling die ik had uitgestippeld vertrok trouwens op de parking van die Albert Heijn en passeerde ook aan de “In Stormen Sterk” molen van Gierle. Deze molen is, met een spanwijdte van 26,5 meter één van de grootste molens van ons land.

Al in 1499 werd er op last van Filips de Schone, Hertog van Brabant, een staakmolen gebouwd. Huurlingen van Oranje brandden hem plat. Hij werd opnieuw opgebouwd om in de 18de eeuw terug in de as te worden gelegd.

In 1836 werd de molen omgeworpen door een storm. Op 16 mei 1837 werd dan de huidige stenen grondzeiler opgetrokken. Tot 1958 werd er regelmatig gemalen, later liet de molenaar hem nog af en toe werken. In 1977 brak tijdens het malen de buitenroede. Nu draait de molen nog één keer per maand.

De rest van de wandeling ging voornamelijk door de bossen over brede paden. Jammer genoeg ook door de gietende regen. Niet prettig maar het was toch een mooie wandeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s