Mechels Broek

Voor mijn vrijdagse wandeling met moeder koos ik vandaag voor het Mechels Broek. We wilden dat eigenlijk vorige week al doen maar toen was er een of ander koerske tussen Antwerpen en Leuven dat de buurt daar quasi onbereikbaar maakte.

Uitstel is geen afstel en vanochtend vertrokken we dus wel naar de Nekker. Eigenlijk vertrekt de wandeling in Muisen maar daar is zo goed als geen parkeergelegenheid en die is er aan de Nekker overvloedig.

Het Mechels Broek maakt deel uit van het Rivierengebied Mechelen waar Natuurpunt enkele mooie wandelingen heeft. Wij kozen vandaag voor de A.S. Adventurewandeling met een extraatje naar de brug in Muizen voor een koffiepauze.

In de weilanden in de buurt van de stal grazen vaak gallowayrunderen. Dat ras uit Schotland is gewend aan barre omstandigheden. De runderen zijn zelfredzaam, zachtaardig en weinig kieskeurig. Het maakt van hen ideale natuurbeheerders. Doordat de runderen alle ruimte hebben, kunnen ze hun voedsel zelf kiezen. En omdat de ene plant al wat smakelijker is dan de andere, worden sommige plekken wat meer kaalgevreten dan andere. Zo ontstaat een afwisseling van kort begraasde graslanden en meer ruigere stukken. Een gevarieerd natuurlijk landschap brengt ook een rijke planten- en dierenwereld met zich mee.

Van op de Dijledijk heb je een goed zicht op de bomkraters. De zowat 40 kraters in het Mechels Broek zijn stille getuigen uit de tweede wereldoorlog. Een aantal bommen van de geallieerden misten immers hun doel: het rangeerstation en munitiedepot van het Duitse leger in Mechelen. Ze ontploften in de weiden van het Mechels Broek. Daar krioelt het nu van het waterleven: kamsalamanders, groene kikkers, libellen en stekelbaarsjes maken van dit oorlogsverleden weer vredevolle plekjes.

Er loopt een idyllisch pad op de dijk van de grote waterplas. Soms kan je er de wilde paarden zien die mee het gebied beheren en vooral bij mist schept de plek een bijzondere sfeer. De plas zelf, de rietkragen en zeggevelden trekken veel soorten vogels aan zoals blauwborst, ijsvogel of rietzanger. Indrukwekkend is het aantal vogels op doortrek en de wintergasten uit het hoge noorden. Het Mechels Broek is een heuse internationale luchthaven voor vogels. (bron : website Natuurpunt).

De paarden hebben we niet gezien maar het blijft wel een heel mooie wandeling. En een schitterende start voor mijn Roze Mars maand (https://pinksupport.pink-ribbon.be/fundraisers/luccambre/the-pink-walk-en)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s