Munsterbos

Onze plannen om DOOR het water te fietsen zijn vandaag IN het water gevallen vanwege het water dat vanochtend UIT de lucht viel. Het regende naar ons gevoel echt te hard om met de fiets richting Bokrijk te fietsen.

Maar niet getreurd, alternatieven genoeg hier in de buurt. Wij dan maar met de auto naar het 10 km verderop gelegen Munsterbilzen. Daar vertrekt in het dorpscentrum immers de Munsterboswandeling. Je hebt de keuze uit een blauwe wandeling van een kleine 6 km of een rode wandeling van ruim 10km. Wij kozen voor de tweede wandeling.

Het Munsterbos is een natuurgebied dat gelegen is tussen het Albertkanaal en de plaats Munsterbilzen. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied ‘Overgang Kempen-Haspengouw’. Vanaf 2020 is het onderdeel van Nationaal Park Hoge Kempen.

Het bos behoorde bij de Abdij van Munsterbilzen, waar het naar vernoemd is. In het bos zijn twee kapelletjes, beide gebouwd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog: de Sint-Amorkapel en de Kapel Geheim Leger uit 1947.

Het hele gebied heeft een oppervlakte van 450 ha en het bestaat uit bossen, visvijvers, moerassen en graslanden. In 2000 verwierf Natuurpunt hier 90 ha, en dit eigendom werd geleidelijk uitgebreid tot meer dan 150 ha. Het noordoostelijk deel wordt gekenmerkt door naaldhout en enkele heiderestanten, het Haspengouws deel kent een oud eikenbos dat in oppervlakte één der grootste van Belgisch-Limburg is. Verder zijn er eiken-berkenbossen, broekbossen en enkele populierenplantages. Ook is er een reeks van negen visvijvers in de vorm van zogenaamde terrasvijvers, die begin 17e eeuw werden aangelegd, en zijn er bloemrijke graslanden. Deze streek bevat leem en de kenmerkende plantengroei. (Bron : Wikipedia)

Na een drietal kilometer kwamen we aan de Kapel van het Geheim Leger dat in 1947 werd opgericht ter nagedachtenis van de ruim 800 verzetstrijders die er in de tweede wereldoorlog schuil hielden. De gevallen strijders worden jaarlijks herdacht op de tweede zondag van september.

De Amorkapel bereikten we na ruim 8 km. Deze kapel werd opgericht in 1941 met brokstenen van de Belgische legerbarakken en van het perron dat in 1940 werd vernietigd tijdens een bombardement. De Heilige Amor is patroonheilige van de Munsterse kapittelkerk en zou rond 700 Munsterbilzen hebben uitgekozen om zich als kluizenaar te vestigen. Aan de kapel staat ook nog een gedenkteken voor de bemanning van een Britse bommenwerper die daar in de tweede wereldoorlog neergestort is.

Het was ook daar dat we plots een hertje aan de bosrand zagen. Heel even bleef het staan, alsof het zich wilde verontschuldigen omdat zijn soortgenoten zich altijd voor de lens van mijn broer toonden maar niet voor de mijne. Heel lang zagen we het niet maar net lang genoeg om een redelijke foto te nemen.

Als het weer morgen meezit fietsen we naar Bokrijk (fingers crossed).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s