Door de bomen

Nu iedereen na de lange zomervakantie (nu ja … zomer?) terug aan het werk is, is het aan ons om aan onze vakantie te beginnen.

Vanochtend de fietsen op de fietsendrager gezet en op weg naar Lommel waar we onze eerste fietstocht zouden starten.

Het is immers de bedoeling om de komende 7 dagen enkele mooie fiets- en wandeltochten te doen in fietsparadijs Limburg.

Vandaag zouden we een fietstocht doen die ons ook “door de bomen” zou laten fietsen want dat moet je toch echt eens hebben gedaan.

Na een kleine tien kilometer passeerden we het Duits Kerkhof van Lommel.

Het Kerkhof is 16 ha groot en er liggen meer dan 38.000 soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn voor het overgrote deel afkomstig uit verzamelbegraafplaatsen te Hendrik-Kapelle, Fosse, Overrepen en Neuville-en-Condroz. Daar waren ze voorlopig door de Amerikaanse Gravendienst (U.S. Battle Monument Commission) begraven, om in 1946 en 1947 naar Lommel te worden overgebracht. Sinds 1946, toen de Belgische regering met de aanleg van de begraafplaats begon, worden alle Duitse soldaten uit de Tweede wereldoorlog die op Belgisch grondgebied gevonden worden hier begraven. De 483 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog zijn afkomstig van een soldatenkerkhof te Leopoldsburg. In 2016 lagen er in totaal 39.108 gesneuvelden. Het aantal is in de loop der tijd licht gestegen omdat er nog resten van vermiste gesneuvelden werden gevonden, bijvoorbeeld omdat de overheid overging tot berging van vliegtuigwrakken. Zo werden in 2008 nog stoffelijke resten van drie personen uit de Luftwaffe ter aarde besteld. Op 21 september 2019, op de Internationale Dag van de Vrede werden, ter herinnering aan 75 jaar bevrijding en het 100-jarig bestaan van de Duitse oorlogsgravendienst, drie onbekende soldaten bijgezet. Op deze speciale gelegenheid werd eveneens een “vredesklok” gegoten, die daarna op het binnenplein voor de crypte geplaatst is. (Bron : Wikipedia)

Zo’n kerkhof blijft toch altijd indruk maken, zeker de sobere Duitse kerkhoven.

In de buurt kwamen we dan aan “fietsen door de bomen”. Dat viel toch wel een beetje tegen. Je fietst dus in een cirkel naar boven en dan terug naar beneden. Wat zie je tijdens dat heel korte tochtje? Een paar boomkruinen maar dat is het dan ook . Geen vergezichten of zo. Een paar boomkruinen. Voor je het goed en wel beseft is het voorbij. Ik vond het in ieder geval een tegenvaller.

De rest van de fietstocht was wel een meevaller, ondanks de soms stevige tegenwind. Via het kanaal naar Beverlo fietsten we naar het kanaal Bocholt-Herentals en zo terug naar De Soeverein in Lommel.

Ondertussen zijn we gesettled in onze bungalow in Landal Mooi Zutendaal. Klaar voor een weekje genieten van de Limburgse natuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s