Sonneschot

Voor een keertje nog eens een vrijdag in Peulis in plaats van in Vorselaar.

Nadat we de Citroën hadden binnengebracht voor een groot onderhoud gingen Conny en ik eerst ontbijten in Hotel Villa Monte in Heist op den Berg. Soms moet je de Bongobonnen die je krijgt ook eens opgebruiken hè?

Van Heist op den Berg ging het verder naar één van de parochies of gehuchten van Heist namelijk Zonderschot.

Zonderschot is als parochie eigenlijk ontstaan in 1942. Dat is te lezen in de verslagen van de Gemeenteraad :

Het college verleent gunstig advies op de vraag gedaan door Z.E. den Kard. Aartsbisschop van Mechelen aan den Heer Secretaris-Generaal van het Ministerie Van Justitie op 2 Februari 1942 opdat, onder de aanroeping van O.L.Vrouw, Koningin van den Vrede, de wijk “Zonderschot” alhier, zou opgericht worden tot Kapelanij afhangend van de St. Lambertuskerk.

Het beaamt ten volle de aangehaalde beweegredenen welke hierna volgen:

Het gehucht Zonderschot is een verwijderde uithoek van de gemeente Heist-op-den-Berg. De bevolking beweegt tusschen 560 en 600 inwoners, waarvan ongeveer een derde op afstand van 50 minuten van de parochiekerk woont, een derde op afstand van 40, en een derde op afstand van 30 minuten.

Er valt op te merken dat de parochiekerk St.Lambertus, waartoe Zonderschot behoort, op een hoogte gelegen is welke bedoelde parochianen nog moeten beklimmen, wanneer zij reeds een verren afstand hebben afgelegd. Voor bejaarde en zwakke menschen is zulks niet doenlijk.

Reeds in 1905, vroeg die bevolking door een gezamenlijk vertoogschrift de oprichting eener kapelanij aan.

In 1930 heeft het Gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg in ’t centrum van Zonderschot, op aanvraag der inwoners eene Lagere Gemeenteschool gebouwd, die thans overbevolkt is.

De St.Lambertusparochie telt voor ’t ogenblik 5600 zielen en gaat met rassche schreden naar de 6000. Na de verhoopte oprichting van de kapelanij zullen de twee erkende plaatsen van onderpastoor volstrekt onmisbaar blijven voor de dagelijksche bediening dier zeer uitgestrekte buitenparochie.

Het College oordeelt dat deze oprichting onvermijdelijk en dringend noodzakelijk is. 

Om te vermijden dat een deel van de grote parochie Heist Sint-Lambertus zou verwaarloosd geraken daar die mensen zo ver van de kerk woonden, werd in 1940 besloten om een kapelanij op te richten op Zonderschot.

Uiteindelijk krijgt op 8 april 1954 de kapelanij van Zonderschot een upgrade tot Parochie door mijn dorpsgenoot Kardinaal van Roey.

De naam Zonderschot zou “een afgezonderde omheining voor het houden van vee” betekenen.

Het was geen uitonderlijk mooie wandeling maar zeker wel de moeite om te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s