De Geuzen

Een tijdje geleden zag ik toevallig een bericht passeren dat de Standaard Uitgeverij via Ulule een crowdfunding actie was opgestart.

Doel van de crowdfunding ? 750 mensen vinden die bereid waren om de heruitgave van De Geuzen te financieren.

De Geuzen is de laatste stripreeks gemaakt door Willy Vandersteen. Ze liep van 1985 tot 1990 en was Vandersteens laatste serie. Hij liet uitdrukkelijk vastleggen dat niemand anders de reeks na zijn dood mocht voortzetten.

De strip speelt zich af in de zestiende eeuw tijdens de Spaanse overheersing in de Lage Landen. Willem van Oranje leidt de geuzen en Filips II van Spanje stuurt de hertog van Alva om de opstandelingen te onderdrukken.

De Geuzen haalde veel van haar inspiratie uit Tijl Uilenspiegel, een boek waar Vandersteen al eerder een stripreeks (ook genaamd Tijl Uilenspiegel) rond maakte. Zo kunnen Hannes, Veerle en Tamme gezien worden als Tijl Uilenspiegel, Nele en Lamme Goedzak. Boelkins naam doet ook sterk denken aan Soetkin, de moeder van Tijl. De naam Soetkin wordt verder in het vijfde album als naam van een ander personage gebruikt.

Na een aantal albums veranderde de strip van karakter: de op tv-series geïnspireerde personages Johan Rattenbol en Alexis Kollenbie verdwijnen na deel 3 uit de serie, evenals de Spaanse generaal Sangria de Pajella. De grootste verandering vindt plaats vanaf deel 5, waarin de tekenstijl realistischer wordt, de kaders groter, en de karakters Dostranamus, Alwina, Knullus, Carolus en Boelkin uit het verhaal verdwijnen. Bovendien blijkt Veerle plotseling een uitstekend boogschutter te zijn en wordt een nieuw personage geïntroduceerd: de geheimzinnige kluizenaar Maldor.

Aan het eind van de eerste vijf albums werd een ets van Pieter Bruegel de Oude gereproduceerd. (Bron : Wikipedia)

Uiteinderlijk waren er op 19 april wel 809 geïnteresseerden die samen 925 sets bestelden. Actie geslaagd dus na lang wachten werden de 10 albums in hun collectors-box vandaag geleverd. Een mooie aanvulling aan mijn Stripcollectie. Ze zullen mooi staan naast de hardcoverversie van de “Blauwe Reeks” van Suske en Wiske, wat mij betreft het beste dat hij ooit gemaakt heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s