Door de wind, langs het water

Na een dag hard labeur gisteren was het vandaag tijd voor ontspanning.

We kozen nog eens voor de fiets. Onze bestemming voor vandaag was het Zennegat.

Het Zennegat is de plaats in Battel te Mechelen waar verschillende waterlopen samen lopen. De Zenne komt er samen met het Kanaal Leuven-Dijle (de Leuvense vaart) en stromen dan in de Dijle, die enkele honderden meters verder dan weer samenvloeit met de Nete om alzo de Rupel te vormen. Het stukje Dijle tussen het Zennegat en de monding in de Rupel wordt in de volksmond de Koestaart genoemd.

Sinds eeuwen woonden hier enkele families, die van vader op zoon het beroep van bootsleper (jagen) uitoefenden. Deze beroepsactiviteit verdween er naarmate de vaartuigen gemotoriseerd werden. Het aantal huizen varieerde steeds rond de 20.

Het idyllische gehucht werd tijdens de 20e eeuw meer en meer een woonplaats voor kunstenaars, muzikanten en non-conformistische figuren. Sinds enkele jaren woont ook actrice en tv-presentatrice Tine Van den Brande er. De eveneens aan het Zennegat verblijvende jazz- en improvisatiemuzikant André Goudbeek maakte in 2005 een naar de plaats genoemde cd met bandoneon-improvisaties. Ook de non-conformistische Mechelse tekenaar en schilder Frans Croes woonde tot aan zijn dood in 2011 aan het Zennegat, en had er ook zijn atelier.(Bron: Wikipedia)

Zennegat is ook een jong natuurgebied. Sinds juni 2017 stroomt hier dagelijks op het ritme getij een beetje Dijlewater het gebied in en uit. Zo ontstaan er zeldzame slikken en schorren, een geschikt leefgebied voor vele soorten vissen en vogels.

Er stond wel behoorlijk veel wind maar ondanks het feit dat we veel water hebben gezien is het wel droog gebleven.

We hebben trouwens ook een bijzondere gast in de tuin : een wespenspin. Heel mooi maar ziet er wel een beetje angstaanjagend uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s