De Lincoln Mythe

In een grot in Utah worden de botten van een in de 19de eeuwse vermoorde groep Mormonen ontdekt. Deze ontdekking zorgt voor een kettingreactie die het voortbestaan van de Verenigde Staten van Amerika in gevaar kan brengen.

Abraham Lincoln, de legendarische president, heeft tijdens de Burgeroorlog een document in bewaring gegeven bij Brigham Young, destijds de profeet (of leider) van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, de officiële naam van de Mormoonse gemeenschap.

In dit document zouden de Founding Fathers, een soort addendum aan de Amerikaanse grondwet hebben gevoegd. In dat addendum zou staan dat elke staat uit de unie kan stappen wanneer zij dat willen. In tegenstelling tot wat velen denken ging de burgeroorlog immers niet over slavernij maar wel over het afscheuren van de zuidelijke staten.

Ex-geheim agent Cotton Malone wordt door zijn vroegere baas, Stephanie Nelle, in het verhaal betrokken. Hij moet ervoor zorgen dat de Mormoonse Senator Thadeus Rowan en zijn rechterhand, de Spaanse Josepe Salazar het document niet in handen krijgen.

Hij krijgt daarbij steun van President Daniels en van diens neef Luke die ook bij de Geheime Dienst werkt. Zelfs de vriendin van Malone, Cassiopea Vitt is betrokken maar haar rol lijkt dubbel te zijn.

Zal het Malone lukken om zijn land te redden?

In De Lincoln Mythe slaagt Steve Berry er weer in om feiten en fictie op een grandioze manier met elkaar te verweven. Ik heb in ieder geval een hoop bijgeleerd over de burgeroorlog en vooral over de Mormonen. Vóór ik dit boek las stonden de Mormonen voor mij voor polygamie (wat trouwens al lang niet meer geldt) en uiteraard ook voor The Osmonds waar ik in de jaren ’70 grote fan was.

Na De Pilaren van de Aarde deed het deugd om nog eens een gewone thriller te lezen. Lekker spannend en ontspannend tegelijkertijd.

lincoln groot.jpg