De waarheid over de zaak Harry Quebert

Marcus Goldman is een jonge auteur. Zijn eerste boek was een wereldwijde bestseller. Zijn uitgever wil het ijzer smeden wanneer het heet is en verwacht binnen de kortste keren een opvolger.

Marcus zit echter met een groot probleem …hij heeft writer’s block. Geen letter komt er op papier.

Dan wordt in Aurora in de tuin van zijn mentor, succesauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan. Nola verdween zo’n dertig jaar geleden op vijftienjarige leeftijd. Op het lichaam van Nola wordt een manuscript gevonden. De titel van dit manuscript ? De Wortels van het Kwaad … de roman die in 1975 de doorbraak van Harry betekende.

Harry is uiteraard verdachte nummer 1. Als duidelijk wordt dat Harry zijn boek heeft geschreven als eerbetoon aan zijn grote, verboden, liefde … de vijftienjarige Nola, wordt Harry gearresteerd. Zijn boek wordt overal uit de handel genomen.

Marcus trekt naar Aurora om zijn mentor in ere te herstellen en om de waarheid te achterhalen. Maar is dat wel zo’n goed idee ? Die waarheid blijkt immers behoorlijk gecompliceerd te zijn.

In “De waarheid over de zaak Harry Quebert” vertelt de Zwitserse auteur Joël Dicker eigenlijk verschillende verhalen. Er is het verhaal van de jonge Marcus Goldman die worstelt met zijn succes en met de druk om een opvolger te schrijven. Er is het verhaal van de oude Harry Quebert en al zijn geheimen. En er is uiteraard het verhaal van Nola en de inwoners van Aurora in die noodlottige zomer van 1975. Eigenlijk is er nog een verhaal namelijk dat van Marcus Goldman die het verhaal van Marcus Goldman vertelt. Of is het Joël Dicker die dit verhaal vertelt. Of zijn Goldman en Dicker dezelfde persoon?

Het lijkt een chaos maar het is wel een geweldig boek om te lezen. Goede plot, geweldig geschreven met flashbacks naar het verleden, terug naar de heden, bepaalde aspecten verteld vanuit verschillende invalshoeken. Ruim 600 bladzijden maar geen moment vervelend. Niet zo goed als Pelgrim maar het komt toch aardig in de buurt. Ik moet Jan Vertonghen danken voor de tip.

harrygroot.JPG