Stedelijk Spoor

De Urban Trail. Enkele jaren geleden wist niemand wat het was. Nu heeft elke zichzelf respecterende stad er één. Het concept? Je legt een parcours af door de stad maar dat parcours beperkt zich niet enkel tot de straten. Nee, je loopt dwars door gebouwen door.

Ook dit jaar was er weer eentje in Antwerpen. Maar … deze keer was er naast de 9.000 joggers ook ruimte voor 1.000 wandelaars. Dat is toch een kans die je eigenlijk niet mag laten schieten. Het kost gevoelig meer dan onze gewone wandelingen maar toch besloten we het er eens een keer op te wagen.

We hadden geluk en mochten al met de tweede wave vertrekken. Die vertrok om 9u20 en dus waren wij al om … 8u20 in Park Spoor Noord. De auto hadden we achtergelaten in de buurt van het Museum voor Schone Kunsten en met de Vélo zijn we naar het park gefietst.

IMG_9130.JPG

Om dat uur was het nog behoorlijk rustig. Onze startnummers afgehaald, T-shirtjes in ontvangst genomen en het “ontbijt” van Delhaize gaan halen. Om twintig over negen was het dan de beurt aan ons. Via de Mexicobrug ging het naar het eerste gebouw dat de deuren voor ons had opengezet : het Havenhuis. Dat wondermooie oude gebouw en dat heel mooie nieuwe gebouw dat helaas spuuglelijk wordt wanneer je beide gebouwen op elkaar zet. We mochten al onmiddellijk zes verdiepingen omhoog via een smalle en steile trappengang. Dat werd wel beloond met een mooi uitzicht.

IMG_9164.JPG

Via de droogdokken ging het verder richting Red Star Line museum dat we later nog wel zullen bezoeken. Doorheen de studio’s van ATV (via een bijzonder gammele ijzeren trap) naar het MAS (dat we later nog wel zullen bezoeken). Over het Falconplein naar en door het Stadhuis. Via de Vlaeykensgang ging het verder naar het Plantin en Moretusmuseum.

IMG_9176.JPG

IMG_9181.JPG

De Studio, de Plantentuin, de Arenberg, het Koninklijk Paleis op de Meir, de oude beurs volgden. Bijna op het einde één van de meest indrukwekkende gebouwen op de route … het Felix Pakhuis. Een korte passage doorheen de Holiday Inn (waar we enkele gasten stoorden tijdens hun ontbijt op bed) en onze 11 km zat er op.

urbantrail2017.JPG

Ondertussen was het middag en de hoogste tijd om iets te gaan eten. We hadden opnieuw een veloke kunnen nemen maar het was echt aangenaam wandelweer. Waarom dan niet te voet terug naar het centrum? Via de kaaien was dat best aangenaam. We zijn wel eerste even naar het panoramadek van het MAS geweest. Uiteindelijk hadden we nog 5km extra op de teller toen we terug aan de auto waren.

IMG_9260.JPG

Het was een heel leuke ervaring maar wat ons betreft niet echt voor herhaling vatbaar. Als het enkel die 1.000 wandelaars waren geweest zou het nog wel gegaan hebben maar die lopers erbij … dat zijn we niet gewoon. Net iets te druk voor ons. Geef ons dan maar de rustige bospaden in de Kempen.

IMG_9195.JPG