HhhH

rh.JPGHhhH.

Neen, dat is niet de reactie op een flauwe mop. Het is de afkorting van Himmlers hirn heisst Heydrich oftewel in het Nederlands Himmlers Hersens heten Heydrich.

En het is ook de titel van het boek van Franse auteur Laurent Binet.

Het boek gaat uiteraard over Reinhard Heydrich, ook wel de Beul van Praag genoemd. Hij was de chef van Adolf Eichmann en de rechterhand van Heinrich Himmler. Hij was een heel brutaal man, een overtuigde Nazi en zal voor eeuwig de uitvinder van de Endlösung worden genoemd.

Hij stond aan de leiding van de SD (de Sicherheitsdienst) en de SS (de Shutzstaffel). Samen met zijn chef Himmler stond hij achter de Nacht van de Lange Messen, de nacht waarin de SA (de Sturmabteilung ) van Ernst Röhm buitenspel werd gezet.

In 1942 werd hij Reichsprotektor van Bohemen en Morave. Zijn aanpak van het Tsjechische verzet was hard en meedogenloos. In die mate dat er in het westen plannen werden opgezet om hem uit de weg te ruimen.

De SOE stuurden Jan Kubiš en Jozef Gabčik naar Praag om de klus te klaren. Samen met andere verzetstrijders worden ze in Tsjechië gedropt. Lang gebeurt er niets maar op 27 mei 1942 is het dan zover. De stengun van Gabčik weigert dienst maar de bom van Kubiš treft wel doel.

gabcik2.JPG

Heydrich is weliswaar zwaargewond maar overleeft de aanslag. Het lijkt er zelfs op dat hij zal herstellen. Tot hij bloedvergiftiging krijgt en alsnog overlijdt. Penicilline had hem kunnen redden maar dat hadden de Duitsers, in tegenstelling tot de geallieerden, niet.

De daders kunnen ontsnappen en er wordt een fikse beloning beloofd aan diegene die hen uitlevert aan de Nazi’s. Karel Čurda, die met hetzelfde vliegtuig als de twee aanslagplegers werd gedropt, besluit de hele operatie te verraden.

De wraak van het Derde Rijk is extreem gruwelijk. Het dorpje Lidice wordt volledig vernield. Alle mannen ouder dan 16 worden ter plekke neergeschoten. De vrouwen en kinderen worden naar de vernietigingskampen van Ravensbrück en Chelmno gebracht.

Gabčík en Kubiš verborgen zich na de aanslag in de crypte van de Sint-Cyrillus en Sint-Methodiuskerk aan de Resslovastraat (Ulice Resslova) in Praag. Toen de nazi’s door het verraad van Čurda op 18 juni 1942 deze schuilplaats ontdekten, omsingelden achthonderd SS’ers de kerk. Gabčík en Kubiš verdedigden zich, maar uiteindelijk zagen zij zich genoodzaakt zelfmoord te plegen om arrestatie te voorkomen

Ik heb HhhH gekocht op aanraden van Jan Vertongen, een voetballer met verstand. Het boek heeft me zeker niet teleurgesteld. Waar ik het wel moeilijk mee heb gehad was de schrijfstijl van Binet. Hij verteld namelijk niet enkel het verhaal van Heydrich,

Gabčík en Kubiš maar ook het verhaal van zichzelf die worstelt met het schrijven van het boek. En dat is plezant in het begin maar begon me op het einde behoorlijk te irriteren.

hhhh groot.JPG