Tradities

Nadat ze ons al jaren proberen om Halloween in onze strot te duwen hebben ze blijkbaar iets nieuws gevonden dat ze ons willen opdringen : Black Friday. 1 op 3 mails die ik vandaag ontving had het over Black Friday Deals.

“Zwarte Vrijdag” is blijkbaar de dag na Thanksgiving en wordt in DonaldTrumpLand beschouwd als het begin van het seizoen van de Kerstaankopen. En die Kerst heeft uiteraard niets te maken met de geboorte van de zoon van God en nog minder met de Germaanse oorsprong van één van de hoogfeesten van het Christendom. Neen, Kerstmis heeft alles te maken met een dikke man in een rood pak die aan de Noordpool woont en zich laat voortslepen in een slee door een bende rendieren met een rode neus.

Ik vind het bijzonder jammer dat men langs alle kanten probeert om die vreemde tradities aan ons op te dringen. Hebben we zelf niet genoeg van die tradities? Sinterklaas, Sint-Maarten, Driekoningen, Maria-Lichtmis, Moederdag op 15 augustus, Verloren Maandag, Nieuwjaarzingen … Toegegeven, de meeste van deze tradities hebben een Christelijke oorsprong en die laatste drie beperken zich tot Antwerpen of de Antwerpse Kempen maar dat zijn tenminste echte tradities.

Al dat Amerikaans gedoe hoeft voor mij echt niet hoor. Voor je het weet zitten wij volgend jaar ook kalkoen te eten op de vierde donderdag van november. Voor mij hoeft het echt niet hoor.

black.JPG