Marc Sleen

Voor hen die het gemist hebben, vandaag werd Marcel Honoré Nestor Ridder Neels begraven.

Marcel is bij het grote publiek beter bekend onder zijn alias … Marc Sleen. En dus ook als geestelijke vader van Nero & C°.

Sleen is dan ook prominent aanwezig in mijn stripcollectie. Ik heb immers niet alleen 216 Nero-albums (het mysterieuze nummer 53 bezit ik helaas (nog) niet) maar ook nagenoeg alle beschikbare albums van Piet Fluwijn en Bolleke, De Lustige Kapoentjes, Doris Dobbel, Oktaaf Keunink, Fonske, Stropke en Flopke en Tom en Tony. In totaal goed voor ruim 300 albums ofte 8% van de totale collectie.

Mijn grote jeugdheld was wel Jommeke van Jef Nys (die trouwens ook goed is voor 8% van mijn stripcollectie). Ik ben pas veel later fan geworden van het werk van Sleen. Nero was dan ook niet echt een strip voor kinderen. Daarvoor zaten er teveel verwijzingen naar de politieke actualiteit in de verhalen.

Ook al is het laatste Nero-verhaal verschenen in 2002 verliest de stripwereld toch één van zijn grootste namen. Samen met Jef Nys en Willy Vandersteen heeft hij toch voor lange tijd de Vlaamse Stripwereld beheerst. Voor mij persoonlijk komen daar nog Pom (Piet Pienter en Bert Bibber), Buth (Thomas Pips), Rik (Dees Dubbel) en Bob Mau (Kari Lente) bij.

nero.JPG