Less is more

cole.JPGHet eerste optreden van het najaar bracht ons enkele oudjes die al 50 jaar folkmuziek spelen. Het tweede optreden was van een Glamrocker die na de jaren ’70 solo ging en een crooner werd.

De man waarvoor we gisteren naar het Cultureel Centrum van Heist op den Berg reden valt eigenlijk niet in één hokje te zetten. Hij vergaarde in de jaren ’80 bekendheid met zijn Commotions en hits als Rattlesnakes en Perfect Skin. In de jaren ’90 ging hij solo en scoorde nog enkele hits.

Ik heb het uiteraard over Lloyd Cole die gisteren vooral zijn oudere werk bracht. Het eerste deel, voor de pauze, stond hij moederziel alleen op het podium. Het kwam naar mijn gevoel een beetje traag op gang maar erg was dat niet.

Het vraagt volgens mij behoorlijk wat moed om zo, zonder begeleidende groep, op te treden. Je kan immers niets maar dan ook niets verbergen. Gelukkig viel er weinig te verbergen want Lloyd heeft niets van zijn kunne verloren.

Af en toe een leuke grap ertussen (zoals een liedje onderbreken om te vragen of die vlieg nu in zijn mond was gevlogen of gewoon was verdwenen) en verder heel mooie liedjes brengen.

In het tweede deel kreeg hij het gezelschap van een special guest. Een gast die je ook kon gebruiken voor het dragen van gitaarkisten en dergelijke. Het had hem wel veel moeite gekost om iemand te vinden die net zo serieus kon kijken als hij destijds. En we moesten toegeven dat zijn gastmuzikant bijzonder veel gelijkenis vertoonde met de jonge Lloyd. Het was dan ook zijn zoon William.

Voor we het wisten was het voorbij. Veel te kort eigenlijk maar toch hebben we bijna 2uur muziek gekregen. Wat ik er vooral van meeneem is het feit dat het niet altijd bombastisch moet zijn. Less is More en dat mag zeker worden gezegd over Lloyd Cole.