Ezel

Onder het motto dat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot heb ik mijn plannen voor vandaag gewijzigd toen ik de gordijnen opentrok. Het was namelijk grijs, grijs en nat, heel nat. Het regende behoorlijk. En als het hier in Tal-y-bont regent, dan regent het 10 km verder in Llanrwst ook (ben ik trouwens blij dat dit een Blog is en geen Vlog want ik heb geen flauw idee hoe ik dat moet uitsprekenwink).

Change of plans dus en dan heb ik maar geredeneerd zoals ze in West-Vlaanderen doen : aan de kust is het altijd beter weer. Wil het toeval toch dat er aan de kust, op een uurtje rijden, twee kastelen zijn die een schitterend alternatief zijn voor een natte wandeling.

Onderweg nog wel behoorlijk wat regen gehad maar toen ik aan mijn eerste tussenstop was – Criccieth – was er geen regen meer te zien. Er was wel wind, heel veel wind, maar ook veel zon en veel wolken … mijn favoriete combinatie.

Criccieth Castle werd niet door Koning Edward I gebouwd maar wel door Llywelyn ab Iorweth (“the great”) zo’n halve eeuw vroeger. Maar het is wel Edward die er veranderingen aan heeft laten doen. Er wordt ook gedacht dat de naam Criccieth afkomstig is van “Crug caeth” wat gevangenis op de heuvel betekent. Als je bedenkt dat er Welshe prinsen hebben gevangen gezeten is die naam misschien niet slecht gekozen.

Een half uurtje rijden bracht me, na een gezellige wandeling en smakelijke lunch, naar Harlech. Het stadje op zich is een pak kleiner maar het kasteel heeft een indrukwekkende geschiedenis. Edward I begon met de bouw ervan in 1283. Zes jaar later was het nagenoeg af. In het begin van de 15e eeuw (van 1404 tot 1409) was Harlech thuis van het Welshe Koninklijke hof van Owain Glyndwir. Het zou aan de basis liggen van “Men of Harlech”, een liedje dat de Yorkse belegering van Lord William Herbert of Raglan tijdens de Rozenoorlog in 1468 zou beschrijven. Tot slot was het het laatste royalistische kasteel dat viel tijdens de burgeroorlog in 1647.

Heb ik een goede beslissing genomen? Ja want ik ben vandaag niet nat geworden. Morgen wordt een “overgangsdag” met de verplaatsing naar Brecon waar ik de rest van mijn vakantie zal doorbrengen. Onderweg wordt er waarschijnlijk nog wel een kasteeltje bezocht.

IMG_7198.JPG

IMG_7244.JPG

IMG_7250.JPG

IMG_7336.JPG

IMG_7354.JPG