Dönitz

30 april 1945. Na de dood van Adolf Hitler volgt Grootadmiraal Karl Dönitz hem op als Führer van het Derde Rijk.

Bij de Westerse Geallieerden was Dönitz vooral bekend als de man die met zijn innoverende tactieken een gevreesde tegenstander was op de Atlantische Oceaan. Zijn vloot van duikboten die in wolfpacks jacht maakten op alles wat bewoog hebben massa’s schepen tot zinken gebracht.

Als opvolger van Hitler stond hij voor een dilemma. Enerzijds wilde hij de oorlog in het Westen zo snel mogelijk beëindigen, anderzijds wilde hij de oorlog in het Oosten zo lang mogelijk rekken om zo miljoenen soldaten de kans te geven te ontsnappen aan de Russen.

Uiteindelijk is het hem gelukt om op die manier 2.000.000 burgers en soldaten vanuit Oost-Europa te evacueren. Een gigantische operatie als je ze vergelijkt met bijvoorbeeld Duinkerken waar “maar” 350.000 soldaten het kanaal werden overgezet. Alleen is het zo’n operatie die nagenoeg onbekend is bij het grote publiek. Nu ja, Dönitz zat dan ook in het kamp van de verliezers.

Na de oorlog werd Dönitz veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, een straf die hij van de eerste tot en met de laatste heeft uitgezeten. Op 24 december 1980 overleed hij op negenentachtigjarige leeftijd.

In Kard Dönitz – De laatste dagen van het Derde Rijk vertelt auteur Barry Turner meer het verhaal van de teloorgang van het Derde Rijk dan het verhaal van Karl Dönitz, de man die als negentienjarige bij de marine ging als Seekadett en in 1943 werd benoemd tot Grossadmiraal. De man die in de eerste wereldoorlog tot tweemaal toe het IJzeren Kruis kreeg.

En dat vond ik nu net jammer. Het verhaal dat verteld wordt is op zich heel interessant maar eigenlijk had ik het boek gekocht om meer te weten te komen over Karl Dönitz, één van de “minder bekende” hoofdrolspelers uit de tweede wereldoorlog. Ik blijf dus echt met een dubbel gevoel achter.

In afwachting van mijn vakantieliteratuur (“Ik ben Pelgrim” van Terry Hayes en “Three Sisters, Three Queens” van Philippa Gregory) trek ik naar het Spanje van de 21ste eeuw waar twee Imans worden vermoord … blijkbaar door de lang geleden ter ziele gegane Tempeliersorde.

boeken, donitz, woII