Kat & Muis

Edingburgh, de stad van Robert Louis Stevenson, de vader van Dr. Jeckyll & Mr. Hyde, is in de ban van een brute seriemoordenaar.

Twee kleine meisjes werden ontvoerd en vermoord teruggevonden. Een derde meisje wordt nu vermist. Politieman John Rebus is één van de agenten die op de moordenaar jagen. Rebus rookt en drinkt teveel. Zijn vrouw heeft hem verlaten en heeft zijn dochtertje meegenomen.

Dan begint John vreemde cryptische boodschappen te ontvangen. Brengen deze boodschappen de politie dichter bij de moordenaar ? Uiteindelijk zal het verleden van John hem inhalen en voor een oplossing zorgen.

Kat en Muis (Knotts & Crosses) is niet de debuutroman van de Schotse schrijver Ian Rankin maar wel de eerste met John Rebus in de hoofdrol. Sommigen kennen Rebus misschien van TV. Ik heb hem in ieder geval al een paar keer de revue zien passeren.

Dit was wel mijn eerste literaire kennismaking. En het was zeker een prettige kennismaking. Als ik mezelf niet had verboden om dit jaar nog boeken te kopen dan zou ik er bij een volgend Boekenfestijn zeker een paar van Rankin aankopen. Dat verbod geldt trouwens niet voor boeken van Philippa Gregory, Angus Donald of Karen Maitland (die elk nog een nieuw laten verschijnen dit jaarwink).

In afwachting van die nieuwelingen ben ik alvast begonnen in een non-fictie boek over Karl Dönitz.

katenmuisgroot.JPG