De man zonder adem

1 maart 1943, een maand na de verpletterende nederlaag bij Stalingrad.

Bernie Gunther, voormalig politie-inpecteur bij de moordafdeling in Berlijn, werkt nu voor het Bureau Oorlogsmisdaden van de Wehrmacht.

Volgens Hitler is Duitsland nog altijd aan de winnende hand, zijn generaals weten wel beter. Het moreel is laag, de discipline is in gevaar.

Dan wordt in het bos van Katyn nabij Smolensk het lichaam van een Poolse officier ontdekt. Er gaan al langer geruchten de ronde dat de Russen daar een massamoord op Poolse troepen hebben gepleegd.

Voor deze ene keer willen de Wehrmacht en de minister van Propaganda hetzelfde : onweerlegbaar bewijs dat de Russen een oorlogsmisdaad hebben begaan en daardoor de geallieerden in een slecht daglicht stellen.

Terwijl Gunther, dik tegen zijn zin, in Smolensk verblijft worden nog mensen vermoord, Duitsers deze keer. Later zelfs een Spaans lid van de internationale onderzoekscommissie. Tussendoor lopen er ook nog mensen rond met plannen om Hitler te vermoorden. Zelfs Gunther wordt voor de krijgsraad gesleept.

Met de waargebeurde feiten van Katyn op de achtergrond is De Man Zonder Adem alweer een heel geslaagde thriller rond Bernie Gunther van de hand van Philip Kerr. Zelfs de beste die ik tot dusver van hem heb gelezen. Het blijft natuurlijk fictie maar er zit toch ook een heel pak feit in en daar houd ik dus echt wel van. Hopelijk ga ik evenveel genieten van mijn eerste kennismaking met Inspecteur Rebus in het hedendaagse Schotland. Nu ja, ik ken hem wel van TV maar in boekvorm is hij nieuw voor mij.

ademgroot.JPG