TW Classic

Eén week na een uitgeregende editie van Rock Werchter was het gisteren de beurt aan TW Classic. De vijftiende editie trouwens, 15 edities waarvan ik er 10 heb bezocht. Geen slecht gemiddelde zou ik zeggen. Eigenlijk heb ik er maar 9 gedaan want ik herinner me nog heel goed dat ik tijdens de eerste editie in 2002 al na twee groepen terug naar huis ben gegaan omdat het geluid echt te slecht was.

Maar terug naar gisteren. De organisatie mocht dan al zeggen dat ¾ van de parkings zonder problemen kon worden gebruikt, ik wilde het risico niet lopen. Bij mij ging de fiets in de koffer van de auto. De auto zelf heb ik in Tremelo achter gelaten en de laatste 3 km heb ik gefietst. Zelfs al waren de parkings vrij, ik ben er zeker van dat ik sneller met de fiets in Tremelo was dan sommige mensen van de parking af waren.

Conny had me al laten weten dat ze aan “ingang 13” stond maar met dat bericht was ik niets. Er staan buiten immers geen nummers aan de ingangen. Dan maar gegokt en ja hoor … wie gaf me een plastic zakjes om mijn GSM, (auto)sleutels, fotocamera en ander elektronisch materiaal in te stoppen … jawel hoor … ons Conny.

Misschien had ik toch beter een andere ingang genomen want even verder kreeg ik de melding dat mijn zeteltje echt wel te groot (en gevaarlijk?) was om mee te nemen op de weide. Het feit dat ik achteraf zetels heb gezien die minstens even groot of zelfs groter waren bewijst wel dat er enige vorm van willekeur werd gehanteerd aan de ingang. Nu ja, ik mag wel blij zijn dat ik het stoeltje in bewaring mocht geven en niet in de vuilbak moest gooien zoals al die andere gevaarlijke dingen zoals flesjes water of cola.

Enfin eigenlijk ging het wel om de muziek en die is over heel de dag meegevallen. Ik ging vooral voor de eerste helft van het programma en dat waren CC Smugglers, The Van Jets en Simply Red. De tweede helft met Lionel Richie, Lana Del Rey en Bruce Springsteen waren bonussen.

CC Smugglers waren mij onbekend maar ze wisten me heel gauw te overtuigen. Niet teveel fantasietjes, gewoon goeie muziek. Zeker voor herhaling vatbaar maar dan liever in een concertzaal, bij voorkeur een klein zaaltje zoals Het Depot in Leuven of de AB in Brussel.

The Van Jets kende ik natuurlijk wel wegens al twee keer gezien in Tienen op Suikerrock. En ook deze derde keer hebben ze me niet in de steek gelaten. Wederom een geslaagd optreden met een energieke Michaël Verschaeve in de hoofdrol.

Hoogtepunt van de dag, voor mij toch, was Mick Hucknall en Simply Red. De muziek van Simply Red laat weinigen onberoerd. Als je rondkijkt dan zie je nagenoeg iedereen meebewegen. De ene al wat meer dan de andere maar bijna niemand blijft echt stilstaan. Ze hebben ook wel enkele klassiekers op hun palmares staan.

Tijdens het optreden van Lionel Richie was het dan de moment om het terrein wat te verkennen. Ongelooflijk hoe groot dat is, zeker als ik het vergelijk met 1981 toen ik voor de eerste keer naar Torhout-Werchter ging zoals het toen heette. Richie was trouwens niet slecht maar ik zie hem beter scoren in een concertzaal.

Datzelfde kan worden gezegd van Lana Del Rey, de tweede onbekende in het rijtje gisteren. Heel moeilijk om te zeggen wat ik er van vond. Veel afwisseling zat er niet in maar ze kan wel zingen en ik heb één nummer herkend. Echt vrolijk werd ik er niet van maar wel vrolijker dan van Trixie Whitley eerder dit jaar wink.

Rond 22u was het dan de beurt aan The Boss. In 2013 heeft hij TW Classic ook al eens afgesloten. Dat was één van de redenen waarom ik op voorhand al had besloten om niet tot het einde te blijven. Muzikaal valt er weinig aan te merken op Bruce Springsteen. Hij heeft met de E-Street Band dan ook een ijzersterke begeleidingsgroep. De nummers mogen er natuurlijk ook zijn. Maar verder blijft het wel een beetje “gemaakt”.

Een tweede reden om vroeger naar huis te gaan waren mijn voeten. Je smeert meerdere malen je gezicht en je armen in, soms denk je ook aan de benen maar mijn voeten … die was ik vergeten. Gevolg : voeten als gekookte kreeften. Vuurrood en soms behoorlijk pijnlijk.

Ondanks dit vervelende souvenir was het toch een geslaagde dag. Volgende muziekevent is Suikerrock in Tienen.

twclassic2016.jpg