GMM

Na het afsluiten van het concertvoorjaar afgelopen woensdag heb ik gisteren de festivalzomer ingezet.

Plaats delict: de festivalwei aande Stenehei in Dessel.

Door de overvloedige regenval van de afgelopen weken was er wel een parkeerprobleem. De normale terreinen waren dus niet beschikbaar. Ik ben dan maar naar het Engels Kamp van Geel gereden dat dienst deed als noodparking. Er reden wel shuttlebussen tussen de parking en het festival maar ik had toch maar een oude fiets in de koffer gestopt. Je bent dan wel iets langer onderweg maar je hangt van niemand af.

Na een “grondig” onderzoek van mijn rugzak (“zit doar iets veur ’t eten in meniejer?”) stond ik vrij snel op de weide, ruim op tijd vóór mijn eerste “Must See” op het podium zou kruipen. Dat gaf me ruim de tijd om GMM-munten te kopen en eens op mijn gemak rond te kijken en de toestand van de wei te inspecteren. Die lag er enerzijds heel goed bij maar op andere plaatsen was het gewoon één stinkende modderbrij.

Iets voor vier was het dan de beurt aan Biff Byford en Saxon op Mainstaige 2. Die wilde ik dus zeker zien. Ze waren in de jaren ’80 al goed en ze zijn dat nog altijd. Toen zag ik ze aan ’t werk in Vorst Nationaal. Zo’n 10 jaar geleden heb ik ze eens in Tilburg gezien en in 2014 nog in Trix in Borgerhout. Ook deze keer hebben ze me niet teleurgesteld.

IMG_5564.jpeg

Van Tremonti op Mainstage 1 heb weinig of niets gezien. De inwendige mens moet immers ook worden versterkt. Vroeger zou dat steevast met een hamburger, een hotdog of een pakje friet zijn geweest (of alle drie samen). Nu was het een vegetarische bamischotel met vegetarische mini-loempia’s, een broodje gezond en “ne frisco”.

Omdat het even aanschuiven was aan de Merchandise-stand (T-shirtje kopen voor de dochter van een collega) heb ik helaas een stuk gemist van Powerwolf. Ik had nog nooit van deze Duitsers gehoord maar ze vielen best wel mee. Zanger “Atilla Dorn” beschikt immers over een heel krachtige stem.

Ze werden op Mainstage 1 gevolgd door alweer een iconische groep uit de jaren ’80: Anthrax. Ook hier zie je dat de mannen stilaan op leeftijd beginnen te komen maar net als Saxon zit er op hun muziek geen sleet.

IMG_5688.jpeg

Trivium was als volgende aan de beurt op Mainstage 2. Ook deze Amerikanen uit Orlando waren mij onbekend. Buiten een teveel aan f**k’s in de bindteksten valt er weinig aan te merken op hun act.

IMG_5727.jpeg

Om negen uur was er vooraan geen plekje meer vrij. Toen betraden de jongens van Iron Maiden immers Mainstage 1. Alweer een bende oudjes. Niet de eerste keer dat ik hen aan het werk zag. Maar ik denk toch wel de laatste keer. Niet dat ze slecht waren, in tegendeel. Maar het leek me allemaal zo routineus en zonder veel “panache”. Als ik het vergelijk met het enthousiasme waarmee ik ze zag spelen, lang geleden in 1980 als voorprogramma van KISS …

IMG_5830.jpeg

Na Maiden zou ook nog Twisted Sister optreden maar zo’n hele dag rechtstaan is niet meer aan mij besteed. Ik was moe. Na een kort fietstochtje en een even kort autoritje was ik blij dat ik in mijn bed lag.