Retourtje Giethoorn (Drenthe 4)

Dag 4 in Drenthe en helaas ook de laatste fietsdag. Vierde tocht ook uit het boekje van VOS Travel en ja hoor, ook vandaag zaten er foutjes in de beschrijving. Toen mijn GPS 10 km aangaf had ik volgens het boekje nog maar 8 km gedaan.

Ik heb er me zo weinig mogelijk aan geërgerd en heb vooral genoten van de tocht want die was daar zeker mooi genoeg voor.

Na een tiental kilometer ging het fietspad doorheen het Holtingerzand. Nabij de Havelterberg (19 meter hoog !) stonden Hunebedden D53 en D54, twee van de nu nog 52 overgebleven Ooit waren het er meer dan honderd.

Via de Zuidveensche Landen en Kraggen kwam ik aan in Giethoorn. Vroeger Gheythorne genoemd en nu bekend als het “Venetië van het Noorden”. Ik weet wel dat er in West-Vlaanderen ook een dorpje ligt dat er prat op gaat om deze titel te dragen maar ik vind hem toch gepaster voor de Drentse versie.

Smalle padjes langs het water, huizen die volledig omring zijn door water en enkel via smalle bruggetjes bereikbaar zijn, bootjes alom en natuurlijk commercie, commercie en nog eens commercie.

Ik reed Giethoorn binnen via het Noordeinde, wat mij betreft het mooiste gedeelte. De Middenbuurt was me net iets te druk en via het Zuideinde verliet ik dit toch wel mooie dorpje. Ook op de terugweg heb ik nog veel water gezien. En veel dieren, vooral ganzen en net zoals de afgelopen dagen ook veel ooievaars. Met meer dan 70 km op de teller was dit de lastigste tocht (vooral door de wind) maar ook de mooiste tocht.

Teruggekomen in Dwingeloo heb ik dan mijn fiets teruggebracht naar de verhuurder. Morgen heb ik ‘m immers niet meer nodig. Dan staat in de voormiddag een bezoek aan Kamp Westerbork op het programma. Na de middag begint de tocht terug naar de Kampen. Vermoedelijk zal ik onderweg nog wel ergens stoppen. Keuzes genoeg. De Apenheul in Apeldoorn, Burgers’ Zoo in Arnhem of toch maar het Boekenfestijn in Apeldoorn?

route 04.JPG

IMG_5972.JPG

IMG_6008.JPG

IMG_6028.JPG

IMG_6052.JPG

IMG_6113.JPG

Meer foto’s ? KLIK HIER