Ostland

heuser1.JPGHoe komt het dat een jonge, briljante, gerespecteerde politiecommissaris, vol van idealen, wiens carrière in 1941 begon met de “vangst” van één van de beruchtste seriemoordenaars in Berlijn in 1960 zelf terechtstaat omdat hij verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van meer dan 30.000 Joden?

Zoiets is toch niet te vatten ? Nochtans is hij niet alleen. Veel Duitsers zitten in dezelfde situatie. Het overkwam dus ook Georg Heuser. Op een gegeven moment wordt hij naar Minsk gestuurd, in de streek die de Nazi’s OSTLAND noemden. Net als alle andere politieagenten is hij automatisch lid van de SS.

In Minsk wordt hij verantwoordelijk voor de “verwerking” van de wekelijkse transporten. Onder “verwerking” moeten we verstaan: 1.000 Joden beroven van al hun bezittingen, inclusief gouden tanden; en ze dan koelbloedig neerschieten terwijl ze op de rand van een massagraf staan. Onderscheid tussen mannen of vrouwen, oma’s of kleine kinderen, dat wordt er helemaal niet gemaakt.

In 1956 wordt hij gearresteerd en werkt de jonge advocate Paula Siebert mee aan de zaak van de openbare aanklager. Ook zij probeert te begrijpen hoe een eens fatsoenlijk man kon veranderen in een meedogenloos sadistisch monster.

OSTLAND van David Thomas is een aangrijpend verhaal waarin de schrijver dit – waargebeurde – verhaal vertelt. Hij probeert niets goed te praten. Hij probeert gewoon een verklaring te zoeken.

En daar slaagt hij behoorlijk goed in. OSTLAND is een geweldig goed boek en een aanrader voor iedereen die houdt van historische romans. Al is dit een eerder een geromantiseerde biografie van Georg Heuser.

ostland groot.JPG