Logica

I read the news today … oh boy.

En wat las ik daar? Dat de NMBS een proefproject met WIFI op de trein gaat doen, onder andere op de lijn tussen Oostende en Eupen. Persoonlijk denk ik dat de NMBS zijn prioriteiten elders moet leggen.

Bijvoorbeeld waarom er een trein van Oostende naar Eupen moet rijden. Of waarom er een trein van Turnhout naar Binche moet rijden. Ik wed dat meer dan de helft van de Turnhoutenaren niet eens weet waar Binche ligt. Ik meen zelfs te hebben gelezen dat het merendeel van de reizigers ofwel tussen Turnhout en Brussel reizen ofwel tussen Brussel en Binche.

Een ander voorbeeld ? Neem de S1-trein van Antwerpen naar Nijvel. S1 staat trouwens voor Voorstadsnet-trein. Een rit op deze trein duurt 2 uur. De trein stopt tussen vertrek en aankomst in 26 (zesentwintig !!!) stations. En het duurt ’s morgens 5 minuten om de trein aan te kondigen omdat het perron in meer dan de helft van de stations te kort is om heel de trein te bedienen.

Dan vraag ik me af … wie bedenkt zo’n ritten. Ieder normaal mens beseft toch dat hoe langer de rit en hoe meer tussenstops er zijn, hoe groter de kans op vertragingen?

Waarom die treinen niet splitsen in twee delen ? Het ene deel rijdt tot Brussel Noord, het andere vertrekt in Brussel Zuid. Tussen die twee stations moeten reizigers dan maar de metro nemen of een pendeltreintje dat door de Noord-Zuid verbinding rijdt. Kortere ritten, minder kans op vertraging, geen last in het ene landsgedeelte wanneer er in het andere wordt gestaakt.

Misschien moet ik bij de volgende verkiezingen maar eens opkomen en dan minister van openbaar vervoer wordenundecided.

trein.jpg