Vogelvrij

Nottingham, eind 12e eeuw. De jonge Alan Dale wordt betrapt op het stelen van een pastei. De meedogenloze schout van Nottingham, Sir Ralph Murdoc kent daar maar één straf voor: eraf me die hand.

Alan slaagt er echter in te ontsnappen en wordt door zijn moeder naar de bossen van Sherwood gebracht. Daar heerst immers Robert Odo, Lord of the Forrest en in de volksmond beter bekend als Robin Hood.

Robin leidt een leger van vogelvrijen. Sommigen zijn bedreven boogschutters, anderen kunnen als geen ander met een paard overweg en nog anderen zijn uitmuntende zwaardvechters. Samen vormen ze een leger dat onvoorwaardelijke trouw aan Robin hebben gezworen .

Tot de naaste kring van Robin behoren onder andere de blonde John, vanwege zijn reusachtige gestalte ook wel Little John genoemd, Broeder Tuck, een gewezen soldaat die monnik is geworden en Hugh Odo, de oudere broer van Robin.

Hun uitvalsbasis is de hofstede van Thangbrand, diep verscholen in het woud. Daar krijgen de nieuwelingen, waaronder Alan Dale, een grondige training. Ze krijgen er ook bezoek van Marie-Anne van Locksley, de verloofde van Robin. Zolang Robin een vrijbuiter is kan er van een huwelijk uiteraard geen sprake zijn.

Wanneer Thangbrand’s hofstede wordt overvallen en bijna iedereen wordt vermoord, wordt het duidelijk dat er een verrader rondloopt. Uiteindelijk komt het tot een ontknoping aan de burcht van Linden Lea.

In Vogelvrij vertelt Angus Donald het verhaal van Robin Hood maar wel op een heel originele manier. Er is geen sprake van Richard Leeuwenhart en zijn broer Prins John. Het gaat wel over een vrijbuiter die er alles zal aan doen om onrecht te bestrijden maar die tegelijkertijd ook keihard is voor zijn mannen. Informanten verliezen hun tong, verraders hun hoofd, tegenstanders worden soms gruwelijk ter dood gebracht. Heel wat anders dan Erroll Flynn, Kevin Costner of Russell Crowe.

Ik heb er in ieder geval van genoten.

Er is maar één probleem. “Vogelvrij” blijkt het eerste boek uit een reeks te zijn. Er volgen nog minstens 7 andere boeken en 3 novelles. Op zich is dat niet erg maar in vind in het Nederlands enkel nummers 2 en 3 uit de reeks maar dan enkel als e-book. Ik zal dus via Amazon moeten gaan vrees is.

vogelvrijgroot.JPG