Jan van Leiden

jan van leiden.JPGJan Beukels, Johan Beukelszoon, Johann Bockelson, Jan van Leyden, Jan van Leiden … Allemaal verschillende namen voor één persoon die ik hierna gewoon Jan ga noemen.

Jan werd geboren in Leiden in 1509 als bastaardzoon van Beukel Gerritsz en Alijdgen (Alit) Jansdochter. Als zevenjarige wil hij, na het zien van de processie op Palmzondag gaan bakker of metselaar of boer worden zoals zijn klasgenootjes. Neen, Jan wilde “Kristus” worden.

Hij krijgt een opleiding als kleermaker maar op jonge leeftijd raakt hij bevriend met “Sir Herbert”. Deze kan hem overtuigen om zijn erfdeel op te eisen bij zijn vader en samen met hem naar Londen te trekken. Zijn “goede vriend” blijkt echter een oplichter te zijn en al snel is Jan blut.

Na omzwervingen in onder andere Portugal komt hij in Münster terecht. Daar leert hij de wederdopers kennen. Zij stellen dat alleen volwassenen kunnen beslissen of ze gedoopt willen worden. In 1533 keer Jan terug naar Leiden waar hij de wederdoper Jan Matthijs leert kennen en hij zich ook laat wederdopen.

Hij trekt terug naar Münster en nam samen met de wederdopers de stad in handen. De verdreven bisschop Waldeck belegert de stad Münster die werd omgedoopt tot Koninkrijk Sion. Tijdens de belegering roept Jan zichzelf uit tot koning en met hulp van zijn twaalf apostelen leidt Jan een echt schrikbewind. Ter voorbereiding op de vermeende naderende apocalyps liet hij alle boeken behalve de Bijbel verbranden. Geld werd afgeschaft en polygamie en gemeenschap van goederen werden ingevoerd.munster.JPG

Na een beleg van 15 maanden konden de troepen van de bisschop, dankzij verraad de volledig verwoeste stad terug innemen. Jan wordt als een kermisattractie doorheen het land gevoerd. Op 22 januari 1536 wordt hij samen met zijn scherprechter Berend Knipperdolling en apostel Berend Krechting doodgemarteld tijdens een publieke executie. Hun lichamen worden in drie kooien aan de kerktoren gehangen tot hun lichamen vergaan. (de kooien hangen trouwens nog steeds aan de kerktoren).

Het leven van Jan van Leiden wordt door Oostenrijker Robert Schneider op een heel onderhoudende manier verteld in het boek “Jan Van Leiden – het turbulente leven van de koning van de Wederdopers”. Een absolute aanraders voor liefhebbers van geschiedenis of van historische romans. Soms humoristisch, soms satirisch en soms gruwelijk maar altijd interessant. Zoals de Münchner Merkur zegt : “een prachtige zedenschets”.

janvanleidengroot.JPG

Ook mijn volgende boek brengt me naar het verleden, meer bepaald naar de streek rond Nottingham in de twaalfde eeuw. Daar sluit een jonge Alan Dale zich aan bij de bende van Robin Oho, beter bekend als Robin Hood, meester van Sherwood.