’t Groot Lot

Vorselaar – Anno 1975

Jos heeft in zijn tuin een slijpfabriekje waar hij, samen met zijn jongere broer Frans, diamant bewerkt. In de snijkamer is Paula aan ’t werk. De twee broers hebben hun specifieke beslommeringen waar Paula wel eens in tussenkomt.

Te pas en te onpas komt er volk over de vloer waardoor ze nooit echt kunnen doorwerken.

Vaste klanten zijn: Patje de buurman en beroepsdopper, Juul Post de facteur, Jacqueline en Mariette de echtgenotes van de twee slijpers, hun kinderen en “handig” Lowieke.

Ook de “koekoek”, de lokale schijvenschuurder kan uiteraard niet worden gemist en komt geregeld langs.

Frans heeft zich, in tegenstelling tot Jos, bijgeschoold om de moderne trend te volgen. Dat is nodig want het gewone werk verhuist mogelijk naar het buitenland; Ze zijn niet echt gelukkig met hun toestand. Alles is wat onzeker en wat meer financiële armslag zou heel welkom zijn.

Tot ze het hebben over “het groot lot”. Dan wordt er op los gefantaseerd en fleuren ze op. En stel dat je wint … moet iedereen dat dan weten ? Hoe en voor wie hou je dat geheim ?

Ach, wie droomt er niet eens van “het groot lot”. Maar zijn dromen bedrog ?

Dat is samengevat de inhoud van de nieuwste voorstelling van het Vorselaars AmateurToneel (a.k.a. het V.A.T.) in het plat Veusseleirs : Zot van ’t groot lot, ontsproten uit het brein van Jan Vervoort (a.k.a. mijn neef).

Jan is al altijd een creatieve geest geweest en ook nu weer heeft hij een mooi stuk neergepend. Geen platte billenkletser maar een goed stuk met de nodige humor in. Bovendien is het ook een mooi eerbetoon aan het diamantdorp dat Vorselaar altijd is geweest.

Ik herinner me nog goed de tijd dat er bijvoorbeeld bij Nonkel Jos Sop in de tuin een kleine diamantslijperij stond. Den helft van het dorp werkte bij wijze spreken in den Diamant. We hadden in het dorp zelfs een heuse diamantschool waar je werd opgeleid tot diamantslijper.

’t Was in ieder geval weer een heel geslaagde avond.

zotlot.jpg