The Falcons of Fire and Ice

giervalk.JPGIJsland – 1514. Jóhann helpt een Portugees bij het vangen van enkele giervalkkuikentjes maar doodt daarbij de ouders, de laatste witte giervalken van de berg. Hierdoor vervloekt hij zijn ongeboren kindjes. Wanneer zijn tweeling Eydis en Valdis enkele jaren oud zijn worden ze geketend en opgesloten in een grot. De mensen zijn immers bang dat ze met hun magische krachten

Portugal – 1564. Isabela, dochter van de koninklijke valkenier leidt een gelukkig leven. Aangezien haar ouders en zijzelf “oude” Christenen zijn, moeten ze zich geen zorgen maken om de Inquisitie die hard toeslaat in Portugal. Bekeerde Joden, ook wel Marrano’s genoemd (wat zoveel betekent als “varkens”) worden immers achtervolgd en tot de brandstapel veroordeeld omdat ze ondanks hun bekering toch nog het oude geloof zouden volgen.

De jonge koning Sebastian heeft het duidelijk moeilijk met deze gruwelijkheden zeer tot het ongenoegen van zijn grootoom, de kardinaal Henry. De tien jaar oude koning zit liever bij de vader van Isabela en zijn roofvogels.

Dan wordt de vader van Isabela plots gearresteerd. Hij zou de koninklijke giervalken hebben gedood. Bovendien wordt duidelijk dat hij, in tegenstelling tot wat zijn dochter dacht, ook een Marrano is. De wereld van Isabela valt in duigen. Ze kan haar vader echter redden van een gewisse dood wanneer ze een nieuw stel giervalken aan het hof kan bezorgen. Daarvoor moet ze echter naar IJsland.

Ook de wereld van Ricardo, een avonturier die overal wel een zaakje weet te doen ondergaat hetzelfde lot wanneer hij een verkeerde vrouw probeert op te lichten. Bovendien wordt hij beschuldigd van moord op zijn vriendin. Hij kan zichzelf van een gewisse dood redden wanneer hij kan voorkomen dat Isabela terugkomt met een stel giervalken. Beter is nog dat ze helemaal niet terugkomt.

Dan begint een gevaarlijke tocht die hen naar het mooie maar ruwe en gevaarlijke IJsland zal brengen. Onderweg krijgen ze het gezelschap van Vitór, een kaartenmaker en Hinrik, een IJslandse jongen die door zijn vader werd verkocht aan de scheepskapitein.

Elk van hen heeft zijn of haar doel. Maar ook Eydis heeft een doel. Zij heeft aan haar overleden (Siamese) tweelingzus dat ze haar zou terugbrengen naar de blauwe ijsrivier.

Met The Falcons of Fire and Ice zit Karen Maitland niet meer in de donkere Middeleeuwen maar in de tijd van de (Spaanse) Inquisitie. Het verhaal speelt zich evenmin af in Engeland maar wel in Portugal en vooral in IJsland. Er komt ook iets meer mystiek en magie aan te pas maar net als de vorige 3 boeken die ik van haar gelezen heb is ook dit boek een pageturner tot en met. Leuk is ook dat het verhaal door de drie hoofdpersonnages (Isabela, Ricardo en Eydis) in de ik-vorm wordt verteld. En ze weet ook weer als geen ander de sfeer van de tijd weer te geven. Karen Maitland staat niet voor niets in mijn top-5 van favoriete auteurs (samen met Philippa Gregory, C.J. Sansom, Andreas Eschbach en de betreurde Sue Townsend).

falcon groot.JPG