The Gallows Curse

Engeland 1210. Koning John, broer van de legendarische Richard I, the Lionhart, heeft ruzie met de Paus Innocent III. De paus besluit om John te excommuniceren met grote gevolgen. Kinderen worden niet gedoopt, overledenen worden begraven in onheilige grond, de biecht wordt niet meer afgenomen en de mensen sterven in zonde.

Gastmere, een klein dorpje in Norfolk krijgt ondertussen, na het overlijden van Gerard of Gastmere, een nieuwe Lord of the Manor : Osborn of Roxham. De bevelhebber van Gerard tijdens de Kruistochten en vertrouweling van Koning John.

Raffaele, een castraat, vertrouweling en ex-strijdmakker van Gerard bedenkt een plan om de zonden van Gerard weg te nemen. Hij haalt de jonge maagd (tenminste dat denkt hij) Elena van het land en laat haar zout en brood eten van de kist. Hierdoor gaan de zonden op haar over.

Vanaf dan krijgt Elena vreemde dromen. Ze wordt echter altijd wakker vóór de droom ten einde is. Ze gaat om hulp bij Gytha, een volksgenezeres die samen met haar blinde moeder in het bos woont. Zij geeft Elena een Mandrake mee. Door deze Mandrake (Alruin) komt ze het einde van haar dromen te weten en dat einde is vreselijk. In haar dromen vermoordt ze immers haar op dit moment nog ongeboren zoon.

Wanneer haar zoon geboren wordt geeft ze hem mee met Gytha. De dorpelingen denken echter dat ze haar eigen kind heeft vermoord. Osborn wil haar laten ophangen.

Dankzij Raffaele kan ze ontsnappen en onderduiken bij Mother Margot oftewel Ma, één van de vele hoerenmadammen in Norwich. Ze wordt echter nog altijd gezocht.

En dan vallen er nog doden …

In “The Gallows Curse” weet Karen Maitland de lezer van in het begin te boeien. Net als in “De Uilendoders” en “Het gezelschap van leugenaars” worden de middeleeuwen perfect omschreven. Ik ben blij dat ik niet gewacht heb op de Nederlandse vertaling. In het Engels duurt het wel iets langer maar haar boeken zijn zo goed dat het dat allemaal waard is.

Haar volgende boek, “The Falcons of Fire and Ice” brengen me naar de zestiende eeuw en de inquisitie.

 

cursegroot.JPG