Als een trein …

Het liep vandaag voor geen meter. En dan heb ik het niet over vakbondsacties bij de NMBS of over de gigantische files op de snelwegen.

Neen, ik heb het over de wekelijkse 4,3 km lange jogronde met loopbuddy Sally in Lier. Ik had al wel een voorgevoel dat het lastig zou worden. ’t Zijn nogal drukke dagen geweest op ’t werk en dat wreekt zich dan. Maar ja, ze staan weeral op de teller en het zijn nog altijd 4,3 kilometers meer dan de mensen die vanavond op de zetel zijn blijven zitten, ook al worden ze dan gelopen aan een snelheid van maar 8 km/u.

Van de treinstaking heb ik trouwens weinig of geen last gehad. Mijn streekgenoten die de trein naar Brussel moesten nemen in Turnhout, Herentals of Lier hadden minder geluk.

Dat is zo één van de mysteries van de NMBS. Waarom laten ze in Godsnaam een trein rijden tussen Turnhout en Binche, via Brussel ? Wie in de Kempen weet overigens waar Binche of La Louvière ligt ? Zo heb je ook de trein van Oostende naar Eupen of Welkenraedt? Dat laatste is een rit van meer dan 3 uur !

En veel van die treinen moeten door Brussel. Voor hen die het niet weten … Brussel Noord heeft minstens 10 sporen, Brussel Zuid nog meer en Brussel-Centraal heeft er … welgeteld 6. Ik zou gewoon alle treinen uit het noorden laten stoppen in Brussel Noord en alle treinen uit het zuiden in Brussel Zuid. Tussen de twee stations zou ik pendeltreintjes laten rijden. Als dat in Londen kan, waarom zou dat niet in Brussel kunnen ?

En als ze dan onder de taalgrens het treinverkeer nog eens platleggen hebben wij er geen last van.

 

lopen 20151020.JPG