The Taming of the Queen

Hampton Court, Lente 1543.

Een vijfitgjarige man met overgewicht, een stinkende en zwerende wonde aan zijn been vraagt een eenendertigjarige weduwe ten huwelijk. Hoewel ze verliefd is op iemand anders durft ze geen nee te zeggen. Ondanks het feit dat de man al twee van zijn vorige vrouwen ter dood heeft veroordeeld, twee andere in de steek heeft gelaten en een vijfde vrouw heeft zien sterven in het kinderbed.

Hij is namelijk Hendrik VIII, koning van Engeland. Zij is Kateryn Parr en zal zijn zesde (en laatste) vrouw worden.

Kateryn Parr is een bijzondere vrouw. Ze slaagt er in om de drie (officiële) kinderen van Hendrik VIII aan het hof samen te brengen. Niet alleen zijn zoon en troonopvolger Edward (uit het huwelijk met Jane Seymour die overleed in het kinderbed) maar ook de prinsessen Mary (uit het huwelijk met Katherina van Aragon) en Elisabeth (uit het huwelijk met Anne Boleyn).

Ze studeert ook veel en laat verschillende predikers naar het paleis komen, waaronder Anne Askew. Askew is de enige vrouw die ooit is gemarteld is geweest in de Tower of London. Haar beulen waren onder andere Thomas Wriothesley en Richard Rich die samen met Bisschop Gardiner de Koning zover probeerden te krijgen om Kateryn Parr te laten arresteren voor ketterij. Op die manier konden ze de koning een zevende keer laten huwen, deze keer met Mary Howard, en zo het land terugbrengen naar de “oude” kerk van de Paus.

Het plan mislukt echter, ook al sterft Askew op de brandstapel. De koning vergeeft zijn vrouw. Zo ontsnapt ze aan het lot dat twee van haar voorgangers, Anna Boleyn en Kitty Howard overkwam.

Kateryn is zo de tweede vrouw die Hendrik VIII overleeft. Ze is ook de eerste vrouw die onder haar eigen naam boeken heeft gepubliceerd, waaronder “Lamentations of a sinner”.

Lang zal ze na de dood van Hendrik VIII in de winter van 1547 niet kunnen genieten. Ze huwt met haar grote liefde Thomas Seymour (broer van Koningin Jane Seymour) maar zal ruim anderhalf jaar later sterven in het kraambed.

Met The Taming of the Queen vervolledigt Philippa Gregory haar verhalen over de Tudor Dynastie. En net als alle andere boeken, is ook dit weer een pareltje om te lezen. Je weet dat er veel fantasie bij komt kijken, niemand weet bijvoorbeeld wat er in de slaapkamer van de koning werd gezegd, maar het leest gewoon alsof ze er zelf bij was en alles heeft genoteerd.

Wat het voor mij extra leuk maakte waren de raakpunten met Lamentation uit de Shardlake-series van C.J. Sansom. Ook daar komt het complot tegen de koningin aan bod al geeft Sansom er wel een dramatische twist aan.

Beide boeken zijn trouwens aanraders. Beide auteurs behoren ook tot mijn absolute favorieten. Wie daar ook toe behoort is Karen Maitland. Haar “The Gallows Curse” is het volgende boek op de leeslijst.

 

taminggroot.JPG