Ouderwets ?

Sommige van mijn jongere collega’s durven mij (al lachend) wel eens ouderwets te noemen, vooral wanneer het op muziek aankomt.

Nu moet ik toegeven dat ik trouw blijf aan de muziek van de jaren ’60, ’70 en ’80 maar dat is gewoon omdat ze toen veel betere muziek maakten. Ik noem dat niet ouderwets. Ik noem dat enerzijds nostalgisch en anderzijds getuigen van goede smaak.

Maar op zich hebben ze natuurlijk wel een punt en soms ben ik ook ouderwets. Ik heb het dan vooral over boeken. Ik heb thuis enkele honderden boeken (en die stapel wordt steeds groter) en dan wordt me wel eens gevraagd waarom ik nog geen E-reader heb.

Toegegeven, puur uit praktische overwegingen zou dat een logische keuze zijn. Maar voor is een boek iets dat op papier is gedrukt en niet iets dat op een scherm staat. Gisteren heb ik op Facebook, waar ik o.a. lid ben van de groep “Boekenfans” weer enkele keren gelezen dat die E-readers toch ook niet alles zijn.

 

boeken,gross,hauck,boonen,ouderwets

 

Neen, geef mij dan maar de, “P-Reader”, de papieren versie dus. OK, ze zijn soms onhandig, zwaar en moeilijk mee te nemen maar ik hou er van. Daar heb ik er dit jaar ondertussen 18 van gelezen. Nummer 18 was ROEKELOOS van Andrew Gross. Roekeloos is het vervolg op Dodelijke Gok.

Ty Hauck, ex-rechercheur werkt sinds het gokcomplot waarbij zijn collega het leven liet, bij de Talon Group en dat bevalt hem wel. Hij heeft een soort LAT-relatie met restaurantuitbaatster Annie die hij tijdens diezelfde zaak heeft leren kennen. Bovendien klikt het perfect tussen Ty en de zoon van Annie, Jared. Kortom, het gaat hem goed.

Dan hoort hij in het nieuws dat een beursmakelaar werd vermoord tijdens een schijnbaar uit de hand gelopen inbraak. Ook de vrouw en dochter van de beursmakelaar lieten het leven. Niets aan de hand tot hij de naam van de slachtoffers verneemt … Marc en April Glassman en hun dochter Becca.

Plots verandert alles voor Hauck. April is immers geen vreemde voor hem, in tegendeel. Ty zweert dat hij haar dood zal wreken.

Dan valt een vierde slachtoffer. Een andere beursmakelaar pleegt zelfmoord in heel verdachte omstandigheden. Hoewel deze zaken schijnbaar niets met elkaar te maken hebben zal blijken het tegendeel blijken.

Voor Ty Hauck en agente van het Ministerie van Financiën Naomi Blum begint een race tegen de klok die hen van New York via Londen naar Servië brengt. Komen ze op tijd om een wereldwijde catastrofe te voorkomen ?

Andrew Cross heeft er in ieder geval een fan bij. Net als Dodelijke Gok was Roekeloos ook een plezier om te lezen. Spannend en heel realistisch. Na het lezen van dit boek bekijk je de bankencrisis ineens met andere ogen. Een echte aanrader. Het eerste boek met Ty Hauck in de hoofdrol (Valse Lading) staat in ieder geval bovenaan mijn “nog-te-kopen-lijstje”. Volgende boek op de leeslijst wordt DE TAFEL van Luc Boonen, de vrachtwagenchauffeur die me zo aangenaam verraste met Uit de Hoogte.

 

roekeloosgroot.JPG