Jukschot

Wat is in Godsnaam “Jukschot” ?

Ik zal eerlijk zijn, tot enkele dagen geleden wist ik het ook niet. Maar nu kan ik vertellen dat “Jukschot” de oude naam van Sint-Antonius-Zoersel is. Lang geleden was het nog een ver afgelegen deel van Brecht. Jukschot betekent “een afgesloten stuk grond dat door een juk (koppel) ossen kon worden bewerkt.

De wandeling die ik deze voormiddag heb gedaan vond hier haar naam : de Jukschotwandeling. Ik moest vandaag in Sint-Antonius zijn om met de auto van mijn moeder naar de garage te gaan voor een groot onderhoud. Daar enkele uren zitten wachten leek me maar niets en daarom was ik op zoek gegaan naar een wandeling in de buurt. Kwestie van nog een laatste training te hebben vóór de marathon van volgende week.

En zo vond ik de Jukschot-wandeling. Een vrij mooie wandeling, voornamelijk doorheen bosgebied. Af en toe wel een (gevaarlijke) baan oversteken maar verder heel rustig. Uiteindelijk had ik, met het stuk van de garage naar en van de start van de wandeling, iets meer dan 15 km op de teller staan.

Dat brengt het algemeen totaal voor deze maand op 83 km gewandelde kilometers. In principe zou de marathon dus geen probleem mogen zijn. Gelukkig trouwens dat die marathon ’s nachts wordt gewandeld. Als ik zo de temperaturen voor volgende week bekijk dan zou het overdag zeker niet haalbaar zijn voor mij.

 

Jukschot.JPG