Uit de hoogte

Walter is geen gelukkig man. Hij heeft een prachtige vrouw, twee schatten van kinderen en woont in een mooi huis. Op enkele seconden wordt die droom aan flarden gerukt. Tijdens een fietstochtje wordt het gezin aangereden door een auto.

Het gezin van Walter overleeft de klap niet. Walter zelf wordt zwaargewond naar het ziekenhuis gevoerd. Hem wacht een lange en zware revalidatie. Van de dader is geen spoor. De wagen wordt enkele kilometers verder uitgebrand teruggevonden.

In het revalidatiecentrum maakt Walter kennis met Marniq die al jaren in een rolstoel zit. Ondanks het feit dat Marniq soms onbehouwen uit de hoek kan komen groeit er toch een band tussen de twee.

Uit pure verveling gaat Walter de bewoners van het Mussennest, een villawijkje met vier huizen, observeren. Gewapend met verrekijker en fototoestel met telelens (een geschenkje van Marniq) bespiedt hij de inwoners vanuit een grote eik. De dagelijkse beslommeringen van René en Rietje (de “therapeute” van Walter en goede vrienden van zijn schoonouders) , van bankier Dirk en zijn dochter Jessica, van advocaat Jan en zijn rebelse zoon Youri (wiens gestolen auto werd gebruikt bij het ongeval waarin Walter zijn gezin verloor) en van de oudere mijnheer Delacroix en zijn demente vrouw lokken Walter steeds vaker naar zijn beschutte plekje in de eik.

De villawijk verbergt ook enkele geheimen, het ene al verschrikkelijker dan het andere. Het observeren wordt voor Walter een missie, een zoektocht naar een overtuigend bewijs van de schuldige aan zijn verdriet. Marniq verleent hem daarbij steun maar om een hele andere reden.

Dit is in het kort de inhoud van Uit de hoogte, de debuutroman van Luc Boonen, een magazijnier-vrachtwagenchauffeur die in zijn vrije tijd in zijn pen kruipt of gaat wandelen. Het is een debuut dat er mag zijn. Ik vond het in ieder geval een geweldig boek. Het heeft me geen moment verveeld. Het is spannend maar het is vooral de manier waarop de emoties van een man die net een drama heeft meegemaakt zijn beschreven die me enorm goed zijn bevallen. En dan te bedenken dat ik dit boek op het Boekenfestijn heb meegenomen voor slechts 1,99 euro. De beste 2 euro die ik ooit heb uitgegeven. Zijn tweede roman, De Tafel, staat in ieder geval al op mijn wishlist.

 

hoogtegroot.JPG