Chantage

Mieke Verstraeten, schepen van Openbare Werken in Lier vindt bij haar post een enveloppe met een kogel in. Willy Tange, haar man, maakt zich ongerust en wil dat ze dit meldt bij burgemeester Walter De Vos.

De burgemeester neemt contact op met de politie en de zaak komt bij Commissaris Somers en hoofdinspecteur De Winter. Wanneer er later nog een dreigbrief binnenkomt raakt de zaak in een stroomversnelling.

Willy Tange wordt vermoord. Uit onderzoek blijkt dat dat hij een buitenechtelijke verhouding had met Isabelle De Jonghe, echtgenote van Hans van Tongerloo, schepen in buurgemeente Ranst.

Ondertussen wordt duidelijk dat er, zowel in Lier als in Ranst, werd geknoeid met de gewestplannen in beide gemeenten.

Hebben transporteur Flor Van Laer en Bob Goris, projectontwikkelaar en ook schepen in Ranst, iets met de hele zaak te maken ? Ligt het grote winkelcentrum dat ze willen neerpoten op de grens van Lier en Ranst aan de bron van alle problemen ? Of was het gewoon een crime passionnel ? Het staat in ieder geval vast dat niet iedereen in de schepencolleges even zuiver op de graat is.

Dat is in ’t kort het verhaal van Chantage in het schepencollege, de zesde politiethriller in de reeks “Somers en De Winter” van Ludo Geluykens. Geluykens is een geboren Ranstenaar en dat blijkt duidelijk uit dit boek. Dat maakte het ook prettig om te lezen omdat ik de meeste plaatsen die beschreven worden in het boek behoorlijk goed ken. Het is niet direct de meest gecompliceerde thriller die ik gelezen heb maar dat kan je van Baantjes evenmin zeggen en zijn toch ook niet slecht ?

De volgende wordt waarschijnlijk weer iets moeilijker. Dat wordt immers de nieuwste van Umberto Eco : Het Nulnummer.

 

chantagegroot.JPG