Grijs Verleden

Cuba 1954. Bernie Gunther, voormalig rechercheur bij de Berlijnse politie probeert aan een gevaarlijke klus te ontkomen. Hij chartert een bootje en neemt een Cubaanse vrijheidsstrijdster mee. Onderweg wordt hij echter opgepikt door de Amerikaanse kustwacht en naar Guantanamo gebracht.

Van Guantanamo wordt hij door de CIA overgebracht naar Duitsland waar hij van de ene naar de andere gevangenis verhuist. Op een gegeven moment zit hij zelfs in Cel 7 in het kamp van Landsberg … de cel waar Adolf Hitler zijn beruchte boek schreef. De CIA is vooral geïnteresseerd in wat Gunther weet over Erich Mielke, één van de topmensen van de Stasi, de veiligheidsdienst van de pas opgerichte DDR. Gunther heeft immers het leven van Mielke een paar keer gered, zowel voor, tijdens als na de oorlog. Gunter vertelt het hele verhaal, hoe hij als “protégé” van Heydrich naar Parijs trok om de communist Mielke te zoeken, hoe hij hem vond maar toch liet ontsnappen, de verschrikkingen die hij na de oorlog als krijgsgevangene in Rusland heeft moeten doorstaan en hoe hij, eigenlijk dankzij Mielke, kon ontsnappen.

De CIA speelt hem dan door naar de Franse geheime dienst die dan weer geïnteresseerd zijn in een Franse fascist en waarvan ze hopen dat Gunther hun kan helpen hem te vangen.

Dat is in het kort de inhoud van “Grijs Verleden”, het zevende verhaal rond Bernie Gunther door Philip Kerr en vierde verhaal dat ik lees. Het is ook veruit het beste boek uit de reeks. Het is niet extreem spannend of zo. Kerr beschrijft wel op een fantastische manier wat een doorsnee Duitser kan hebben meegemaakt tijdens en na de oorlog. En alweer een perfecte mix van feiten en fictie. Erich Mielke is 32 jaar minister van Staatsveiligheid van de DDR geweest. Ook is hij in 1993 veroordeeld voor de moord op twee politiemensen in 1931, moorden die in het boek worden beschreven. Kortom, een aanrader voor liefhebbers van historische romans of thrillers.

 

verleden groot.JPG